Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Νοσεί από ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό

Το πανό που έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο
Το πανό που έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο
Τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, μονάδες κλειστές λόγω έλλειψης γιατρών, μέχρι και απλήρωτη εργασία των εργαζομένων κρύβονται πίσω από τους τοίχους των νέων νοσοκομείων, που αποτέλεσαν και αποτελούν κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας του δικομματισμού για τη δήθεν «ανάπτυξη» της χώρας και τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος Υγείας.

Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από την υποχρηματοδότησή τους από τα κρατικά ταμεία, πηγαίνει χέρι χέρι με την παράδοση της Υγείας στα χέρια των ιδιωτών, στα πλαίσια των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, με το κόστος να μετακυλίεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα από αργίες, υπερωρίες και νυχτερινά των τελευταίων 11 μηνών, που φτάνουν συνολικά τα 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Το νέο νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη του 1996 και παρά το γεγονός ότι είναι διπλάσιας σχεδόν δυναμικότητας από το παλιό, ελάχιστες προσλήψεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της οχταετίας της λειτουργίας του. Σήμερα, απασχολούνται στο νοσοκομείο περίπου 660 εργαζόμενοι, 550 από τους οποίους ανήκουν στο διοικητικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές αγγίζουν τους 100, με τις ανάγκες να αυξάνονται διαρκώς, παράλληλα με την ανάπτυξη των κλινών, που φτάνουν σήμερα τις 252 από τις 300 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ενδεικτικό της τεράστιας έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι στους 12 τραυματιοφορείς που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης οφείλονται συνολικά 400 ρεπό, ενώ οι εγκυμονούσες νοσηλεύτριες που παίρνουν άδεια δεν αντικαθίστανται!

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όπως κλειστές παραμένουν και η Ψυχιατρική Πτέρυγα και η Μονάδα Στεφανιαίας (Εντατική καρδιοπαθών). Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να καλύψει τα κενά στο προσωπικό με την απασχόληση 15 νοσηλευτών μέσω του προγράμματος STAGE, εισάγοντας έτσι στο νοσοκομείο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. «Χρυσές» δουλιές κάνουν στο - κατά τα άλλα - δημόσιο νοσοκομείο και οι εργολάβοι, που έχουν ήδη αναλάβει τις υπηρεσίες της φύλαξης και της καθαριότητας και σταδιακά απλώνουν τα πλοκάμια τους και στον τομέα της σίτισης.

Τα 6 ασθενοφόρα που διαθέτει το νοσοκομείο χρονολογούνται από το 1985 και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών όλου του νομού. Στο αίτημα των εργαζομένων να δημιουργηθεί άμεσα ΕΚΑΒ στο νομό και να ανανεωθεί ο στόλος των ασθενοφόρων, το υπουργείο απαντάει με την υπόσχεση ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με ένα επιπλέον ασθενοφόρο, από εκείνα που θα... περισσέψουν μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα αιχμής την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν! (2022-05-17 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης (2020-07-16 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές Υγείας (2017-04-20 00:00:00.0)
Αναβρασμός σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ (2009-04-07 00:00:00.0)
Σπασμένοι κρίκοι στην αλυσίδα σωτηρίας (2007-06-02 00:00:00.0)
«Κουτσή» και η υγειονομική περίθαλψη (2001-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ