Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο τούνελ των αδειών

Στο τούνελ χωρίς τουλάχιστον προς το παρόν έστω ένα ελάχιστο φως, βρίσκονται οι τηλεοπτικές άδειες. Ενα μείζον θέμα το οποίο αφορά και την κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει καταγγείλει ως «κερκόπορτα» της διαπλοκής το νόμο για το «βασικό μέτοχο».

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης για το εάν θέλει ή όχι να διατηρήσει το τοπίο της διαπλοκής θα φανούν το επόμενο διάστημα, από τη στιγμή που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά ουσιαστικά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και με τις προτάσεις που θ' αποστείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Προτάσεις που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με τις off shore εταιρίες, τα συγγενικά πρόσωπα και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες.

Οι προβληματισμοί του ΕΣΡ - που στην ουσία βρίσκεται με δεμένα τα χέρια - έγιναν για μία ακόμη φορά φανεροί και χτες από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, στην καθιερωμένη συνάντηση με τους τηλεοπτικούς συντάκτες.

Το ΕΣΡ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, έχει ετοιμάσει τις προτάσεις του για τις τροποποιήσεις και θα τις αποστείλει στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού τις δουν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης και το νέο μέλος του ΕΣΡ Νέστορας Κουράκης που αντικατέστησε το πρώην μέλος του ΕΣΡ Αργύρη Καρρά.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης επισήμανε ότι το ΕΣΡ αντιμετωπίζει δύο θέματα, το ένα από το οποίο είναι η διαδικασία της έκδοσης αδειών. Σε περίπτωση που δε χορηγηθούν άδειες,είπε, θα διατηρηθεί το χάος. Δεύτερη πιθανότητα, υπογράμμισε, είναι να προχωρήσει το ΕΣΡ στη διαδικασία αδειοδότησης με το ισχύον νομικό καθεστώς. Σε αυτή την περίπτωση θέλει το ΕΣΡ να υπάρξει διάταξη νόμου που θα του επιτρέπει να ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πρόσθετα στοιχεία μέχρι να γίνει ο «φάκελος διαφανής». Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους φακέλους τους δεν περιλαμβάνουν ακόμη και στοιχεία που είναι υποχρεωμένοι από τις προκηρύξεις να περιλαμβάνονται στις αιτήσεις τους. Είναι άραγε αυτό τυχαίο;

Τρίτη περίπτωση είναι ν' ακυρωθούν οι προκηρύξεις από το ΣτΕ μετά από την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού MAD. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδιδόταν στις 25 Μάη, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Σε περίπτωση που η απόφαση βγει και ακυρωθούν οι προκηρύξεις, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, θα γίνουν νέες προκηρύξεις. Εάν γίνουν νέες προκηρύξεις, είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, θα πρέπει να υπάρξουν νέες νομοθετικές διατάξεις. Διευκρίνισε ότι το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να τηρεί τους νόμους. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο το ΕΣΡ θα προχωρήσει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, εάν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία.

Είναι φανερό όμως ότι το ισχύον ως γνωστό νομικό καθεστώς, είναι ένα νομικό καθεστώς της διαπλοκής αφού οι πραγματικοί ιδιοκτήτες κρύβονται, άλλοι έχουν βάλει ως μετόχους την οικογένειά τους, άλλοι είναι μέτοχοι σε ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν και δημόσια έργα. Με ένα τέτοιο διαπλεκόμενο καθεστώς θα χορηγηθούν οι άδειες; Με τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια που η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση δεν έχανε την ευκαιρία να την καταγγείλει;


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ