Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Κατανέμοντας μερίδια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά στο Ιράκ, ανά χείρας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, στη νήσο Σι, ανοιχτά της Τζόρτζια.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μπους έσπευσε να σχολιάσει την ομόφωνη έγκριση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το μέλλον του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας: «Ηταν μια μεγάλη νίκη για τον ιρακινό λαό»!

Παρά όμως τη νίκη, το Ιράκ παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, όπως και το «αναθεωρημένο και πιο μετριοπαθές», όπως χαρακτηρίστηκε, σχέδιο, προς μερική αντικατάσταση του Σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, που το ονομάζει «Πρωτοβουλία για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή» και μέχρι στιγμής συγκεκριμένες λεπτομέρειές του δεν έχουν γίνει γνωστές. Ισως δεν είναι καν αναγκαίες, αφού ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από σαφής.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοδιορισθείς Πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Γιαουέρ, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι πολλοί ηγέτες από την Αφρική που ευελπιστούν σε μείωση των χρεών τους.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης: Οι τιμές του πετρελαίου και οι κλυδωνισμοί των διεθνών χρηματαγορών εξαιτίας των ανησυχιών για ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τις πιθανές πετρελαϊκές ελλείψεις στον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς. Η ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών, όπως πάντα... Η παγκόσμια οικονομία, αλλά και το διεθνές εμπόριο. Επίσης, σειρά μέτρων για την καλύτερη προστασία των αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες του G8.

Επιπλέον, τα μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης 50.000 στρατιωτών για μελλοντική ανάπτυξη κυρίως στις χώρες της Αφρικής. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η πρωτοβουλία αυτή είναι απάντηση... στο αίτημα που διατύπωσαν αφρικανικές χώρες για αρωγή στο τερματισμό των εμφύλιων πολέμων και συγκρούσεων που σπαράσσουν τη Μαύρη ήπειρο. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκλιν Ντέιβις, υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του G8 δεν έχει στόχο να υπονομεύσει ή να μειώσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, σπεύδοντας, ωστόσο, να θυμίσει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει το νησί. Η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ