Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Χρέος μας είναι η καταστροφή της

1. Να καταστρέψουμε τις απρόσωπες δομές της Ευρώπης, εισβάλλοντας στο χρόνο με το δικό μας τρόπο, όπως μας υποδεικνύει η καρδιά. Το χρόνο που από το 1000 π.Χ. ένας ηγούμενος ονόματι Γκέμπερτ ή Σιλβέστρος, για να εξυπηρετήσει τις Σταυροφορίες, μας έμαθε να τον μετράμε επινοώντας το μηχανισμό με τους κινούμενους τροχούς που σήμαιναν τις ώρες. Από τότε χάσαμε την πραγματική μας σχέση με το χρόνο, όπως σωστά επισημαίνει ο Οσβαλντ Σπένγκλερ, ο μοναχικός κριτικός της Ιστορίας: «Από τους λαούς της Δύσης, οι Γερμανοί υπήρξαν οι εφευρέτες των μηχανικών ρολογιών, φρικτών συμβόλων του χρόνου που διαρρέει και που οι χτύποι του, καθώς μέρα και νύχτα αντηχούν από αμέτρητους πύργους στη Δυτική Ευρώπη, είναι ίσως η ιστορική αίσθηση του κόσμου. Τίποτε από αυτά δε συναντούμε στα άχρονα αρχαία τοπία και πόλεις. Μέχρι την εποχή του Περικλή εκτιμούσαν την ώρα της μέρας μόνο βάσει του μήκους της σκιάς, και μόνον από τον Αριστοτέλη και εξής έλαβε η λέξη ώρα τη βαβυλωνική - σημασία της σημερινής «ώρας». Προηγουμένως δεν υπήρχε καμιά ακριβής υποδιαίρεση της μέρας. Στη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο είχαν εφευρεθεί σε πολύ παλαιότερη εποχή τα υδραυλικά και ηλιακά ρολόγια, αλλά πρώτος ο Πλάτων εισήγαγε στην Αθήνα μια μορφή κλεψύδρας που πραγματικά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ρολόι ακόμη και αργότερα υιοθετήθηκαν τα ηλιακά ρολόγια μόνον ως επουσιώδες όργανο της καθημερινής ζωής, χωρίς να μεταβάλλουν διόλου την αρχαία αίσθηση της ζωής» (από την «Παρακμή της Δύσης», σε μετάφραση Λευτέρη Αναγνώστου, εκδ. «Τυπωθήτω»).

2. Να καταστρέψουμε τον ευρωπαίο μορφωμένο πίθηκο που επιστρέφει στην Ελλάδα ως φωστήρας, για να σώσει εαυτόν και αλλήλους. Τον ζήσαμε, τον ζυγίσαμε - ένα ανθρωπάκι ήτανε, που έκανε τα πάντα για ένα άδειο πουκάμισο, μια θεσούλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

3. Να καταστρέψουμε τον κρυφό Μεσαίωνα που βρίσκεται στο μανίκι των Προέδρων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο καθηγητής Χορν, που όρισε τον «Μεσαίωνα», θα είναι ευτυχισμένος από τους πνευματικούς του επιγόνους, Προέδρους Δημοκρατιών της Ευρώπης, που συνδυάζουν το ρατσισμό και την πείνα τους για πόλεμο μέσα στην αγκαλιά της καθολικής Εκκλησίας.

4. Να καταστρέψουμε την τύφλωση που μας έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι ότι μόνο αυτοί εκπροσωπούν τον πραγματικά πολιτισμένο κόσμο. Ας θυμηθούμε άλλους πολιτισμούς και ας ανοιχτούμε σε αυτούς. Από την Ινδία: Σούτρα, σάνκυα, Βούδας, νεότερες Ουπασινάδες. Από τους Αραβες: Μουταζαλίτες, σουφισμός, Ναζάμ, Αλκίντι, και ούτω καθεξής. Ολα αυτά δεν είναι νεκρά σημεία, ζουν και λειτουργούν μέσα στους λαούς τους μέχρι σήμερα, παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια των Δυτικών ...Ευρωπαίων και Αμερικανών για τον αφανισμό αυτών των πολιτισμών, σε πείσμα τους, εκείνοι συνεχίζουν.

5. Να καταστρέψουμε τη μίμηση όπως την είχε επισημάνει, σαν αρρώστια που έχει καταλάβει τους Ελληνες, ο αυτόχειρας Περικλής Γιαννόπουλος: «Τα πάντα είναι χονδροειδή απομιμήματα της ευρωπαϊκής αισθητικής. Των αξαπάντων βάσις είναι η ευρωπαϊκή γραμμή. Είναι αντιγραφή αυτής, και αμαθής μάλιστα, και χρονδροειδής μάλιστα, και βαναυσοτάτη μάλιστα, και μαλλιά κουβάρια μάλιστα. Και όχι μόνον η κάθε γραμμή, αλλά και το κάθε κτίριον όλον, έως και αυτό το γερμανοελληνοειδές Πανεπιστήμιον, και το κάθε άγαλμα όλον, και το κάθε ζωγράφημα όλον, και το καθετί μας ολόκληρον, έως την τελευταίαν πτύχωσιν του κάθε παραπετάσματος και των κουρελικών πανιών των νεκροφόρων, από τα μαρμαρόσπιτα που ζούμεν ημίνεκροι έως τα μαρμαρόσπιτα που τρυπώνομεν νεκροί».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ