Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Διεθνής Ενημέρωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων»

Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση της σειράς με τα ντοκουμέντα της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα τον Ιούνη του 2002, με θέμα: «Η νέα διεθνής κατάσταση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001»

Το εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή» προχώρησε στην έκδοση της σειράς «Διεθνής Ενημέρωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων». Αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια, ώστε ο Ελληνας αναγνώστης να αποκτήσει σφαιρική άποψη για τις αναλύσεις και τη δράση των κομμουνιστών, σε διάφορες χώρες. Ετσι, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και η «Σύγχρονη Εποχή», μέσα από το πρώτο βιβλίο της σειράς «Διεθνής Ενημέρωση», με τίτλο «Η Νέα Διεθνής Κατάσταση μετά την 11η Σεπτεμβρίου», παρουσιάζουν τις παρεμβάσεις 55 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όπως αυτές εκφράστηκαν στη Διεθνή Συνάντηση, που φιλοξένησε το ΚΚΕ, το 2002.

Οπως αναφέρεται και στον πρόλογο της έκδοσης, «η συμμετοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού κομμάτων, με δράση σε τόσο διαφορετικές πολιτικές, αλλά και γεωστρατηγικές συνθήκες, όπως και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, επόμενο ήταν να αναδείξει ένα αρκετά πλατύ φάσμα μεθοδολογικών, θεωρητικών, ιδεολογικών, αλλά και πολιτικών προσεγγίσεων και συμπερασμάτων. Επομένως οι απόψεις που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και δημοσιεύει η "Διεθνής Ενημέρωση", αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τα κόμματά τους». Ενώ προσθέτει ότι «η συνάντηση κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν με κοινά αποδεκτές θέσεις και σε ένα πλαίσιο κοινών πρωτοβουλιών των κομμουνιστών».

Η συγκεκριμένη συνάντηση, που δεν ήταν βεβαίως η πρώτη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξένησε το ΚΚΕ στην Αθήνα, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποσαφήνιση ιδεολογημάτων και απόψεων, που εκφράζονταν συνολικά με το σύνθημα «όχι στον πόλεμο, όχι στην τρομοκρατία», καθώς και μία σειρά ζητημάτων όσον αφορά στους κομμουνιστές, απέναντι στο αντιπολεμικό κίνημα και την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση. Υπογραμμίζεται δε ότι «και μόνο η αναφορά στην κατάσταση, στο αντιπολεμικό κίνημα, εκείνη την εποχή, η έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση, τα πολλά εμπόδια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και η τεράστια ανάπτυξη που ακολούθησε δείχνουν τη συμβολή της συνάντησης στην Αθήνα στην προετοιμασία των κομμουνιστικών και των λαϊκών κινημάτων για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

Ηδη, από το 1998, με αφορμή τα 150 χρόνια από την έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» των Κ. Μαρξ και Φρ. Ενγκελς (1848), αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, το Κόμμα μας εγκαινίασε τις ετήσιες, όπως εξελίχτηκαν τελικά, διεθνείς συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλο τον πλανήτη.

Στόχος των συγκεκριμένων συναντήσεων «ήταν να δώσουν την ευκαιρία στα κόμματα, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που ακολούθησαν τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, να αναζητήσουν μορφές για το συντονισμό της δράσης τους». Ακόμα, «βασική επιδίωξη ήταν και παραμένει η ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας και της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, η προβολή των μετώπων πάλης και του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, του ρόλου των κομμουνιστών στα κινήματα και στις συμμαχίες ως προϋπόθεση για τη μαζικότητα και τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα τους. Τα στοιχεία αυτά, όμως, πάντα σε συνδυασμό με την εξέταση ενός σημαντικού ζητήματος κάτω από το πρίσμα των σύγχρονων απαιτήσεων».

Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί το ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ βρήκε μεγάλη απήχηση στα κομμουνιστικά κόμματα των άλλων χωρών, που συμμετείχαν, ενώ συνέβαλε «και στην εμφάνιση και άλλων διεθνών ή περιφερειακών πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε σειρά χωρών».

Αξίζει δε να σημειώσουμε και την προσπάθεια, που γίνεται, να διαδοθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών, οι τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα στη συνάντηση της Αθήνας, αφού υπάρχει αγγλική και ρωσική έκδοση της Διεθνούς Ενημέρωσης, ενώ ορισμένες παρεμβάσεις υπάρχουν και στα ισπανικά. Παράλληλα, δε, δημοσιεύονται αρκετά ρεπορτάζ σε όργανα και περιοδικά πολλών κομμάτων ανά τον κόσμο.

Οι εκδόσεις της Διεθνούς Ενημέρωσης κυκλοφορούν σε περισσότερες από 60 χώρες και βάζουν ένα λιθαράκι στη διάδοση των θέσεων των κομμάτων και στην «ενημέρωση σχετικά με το "γενικό" επίπεδο προβληματισμού που υπάρχει σήμερα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Στην ενημέρωση των εργαζομένων των διαφόρων χωρών, σχετικά με τις θέσεις και τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου, συμβάλλει, εκτός από τις συγκεκριμένες εκδόσεις και το ηλεκτρονικό δίκτυο www.solidnet.org.

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και η «Σύγχρονη Εποχή» προχώρησαν στην έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς Διεθνής Ενημέρωση με τίτλο «Η Νέα Κατάσταση μετά την 11η Σεπτεμβρίου», σε μία προσπάθεια να δώσουν τις θέσεις και την εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου, για την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης.


Α. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν σήμερα στη Σμύρνη οι εργασίες (2023-10-20 00:00:00.0)
Καθοριστικής σημασίας καθήκον η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (2016-10-23 00:00:00.0)
Στην Ινδία η επόμενη Διεθνής Συνάντηση (2009-02-19 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη (2005-12-01 00:00:00.0)
Να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (2000-12-23 00:00:00.0)
Συνάντηση του ΚΚΕ με το ΚΚ Γερμανίας (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ