Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΜΙΚΟΣ»
Ετοιμάζεται για απολύσεις

Σύντομα λήγουν οι πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας των 519 εργαζομένων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η ανασφάλεια και ο τρόμος της απόλυσης πλανιέται πάνω από τους 519 εργαζόμενους της «HELLENIC QUALITY FOONDS» (πρώην «Μιμίκος») του μεγαλοβιομήχανου Φιλίππου, όσο πλησιάζει η 5η Μάη, όπου λήγουν οι πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες προσλήφθηκαν, όταν η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του ομίλου Φιλίππου.

Τέλη του '99 η Αγροτική Τράπεζα πούλησε τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος της χώρας, στην εταιρία «ΚΑΝΑΚΗ» του ομίλου. Παρά τις υποσχέσεις των υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του διοικητή της ΑΤΕ ότι θα διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι (602), όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αυτές ήταν προεκλογικού χαρακτήρα. Ετσι, οι 602 εργαζόμενοι απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν την ίδια μέρα, όχι όμως όλοι. Σε 83 εργαζόμενους έδειξαν την πύλη του εργοστασίου. Οι υπόλοιποι 519, κάτω από καθεστώς αφόρητης πίεσης και εκβιαστικών διλημμάτων που έθεταν οι διορισμένοι από την ΑΤΕ διοικούντες και με το σωματείο να συναινεί, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη 5μηνη σύμβαση.

Με τη λήξη των συμβάσεων αρχίζουν τα δύσκολα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην κάλπη με ψευτοδιλήμματα που έντεχνα διοχέτευσε η εργοδοσία, μαζί με τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος, που «πόνταραν» πάνω στο καθεστώς ανασφάλειας. Τώρα χωρίς άμεσο πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος και ο μεγαλοεργοδότης μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδιά του, που μπορεί να περιλαμβάνουν και μεγάλη συρρίκνωση του προσωπικού με ομαδικές απολύσεις με βάση το νέο οργανόγραμμα της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ