Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Χρόνια αρπαγής

Πάνω από δυο δεκαετίες τώρα οι μικροί Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο τζίρος τους μειώνεται, τα φορολογικά βάρη αυξάνονται, οι ασφαλιστικές κατακτήσεις τους περικόπτονται, η ίδια η ύπαρξή τους αμφισβητείται. Οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις και η ΕΕ μέσα από τα επίσημα κείμενά τους, τους χαρακτηρίζουν «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, στην πράξη όμως θεσπίζουν και υλοποιούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συρρίκνωσή τους, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των πολυεθνικών και τη φθορά της εγχώριας βιοτεχνικής παραγωγής.

Ετσι, σήμερα, 24 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ, οι μικροί ΕΒΕ, σε μια παράλληλη πορεία με την εργατική τάξη, έχουν χάσει πολύ περισσότερα από όσα τους υπόσχονταν ότι θα κέρδιζαν. Το 50% της ελληνικής αγοράς κατακλύζεται από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ οι εξαγωγές καλύπτουν μόνο το 35% των εισαγωγών και οι μικροί ΕΒΕ έχουν από ελάχιστη έως μηδαμινή συμβολή σε αυτές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επιχειρηματιών. Μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις ήρθαν να επιβαρύνουν τη θέση τους με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, τη συνάφεια, τις ανέλεγκτες χρήσεις. Η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνεται συνεχώς, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν νέα φορολογικά αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα θυσιάζονται εν ονόματι της ευημερίας των πολυεθνικών. Το 63% των συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ παίρνει συντάξεις από 270 έως 495 ευρώ και το 83% του συνόλου έως 705 ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς και τώρα βρίσκεται κάτω από το 5%. Τα αποθεματικά των Ταμείων τζογάρονται στο χρηματιστήριο και μέσα από τις ΑΕΔΑΚ προσφέρονται με έναν ακόμη τρόπο στο μεγάλο κεφάλαιο για τις «επενδύσεις» του. Αυτοί και πολλοί ακόμη αριθμοί, ενδείξεις και αποδείξεις του ρόλου που επιφυλάσσει η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί υπηρέτες της στους μικρούς ΕΒΕ, επιβεβαιώνουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι ζωτικής σημασίας για όσους πλήττονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ