Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Καθηλωμένη λόγω ευρωμονόδρομου

Σε επίπεδα χαμηλότερα από το 1995 βρίσκεται ο όγκος της παραγωγής στους μισούς από τους κλάδους της μεταποίησης

Στα προ εξαετίας επίπεδα (του 1998) εξακολουθεί να παραμένει ο όγκος της ντόπιας παραγωγής στη μεταποίηση, γεγονός που σε τελευταία ανάλυση αποτυπώνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και του διεθνούς καταμερισμού. Η συγκεκριμένη κατάσταση αντανακλά επίσης τόσο την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης όσο και τον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τα ξένα στην Ελλάδα, αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2004, ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 23 κλάδους της μεταποίησης (με βάση την ταξινόμηση της ΕΣΥΕ) βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 1995! Ταυτόχρονα, η παραγωγή σε βασικούς κλάδους όπως για παράδειγμα στα «τρόφιμα και ποτά» παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα ελάχιστα πάνω από τα προ δεκαετίας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (τετράμηνο Γενάρης -Απρίλης 2004), που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Η παραγωγή στη μεταποίηση, σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2003, παρουσιάζει ισχνή ανάκαμψη 0,50%. Να σημειωθεί ότι στο περσινό δωδεκάμηνο (2003) ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε (συγκριτικά με το 2002) σε ποσοστό 2,30%.
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών γνωρίζει πραγματική καθίζηση και βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά του έτους 1995. Στην τελευταία τριετία 2004-2001, μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, παρουσιάζει ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 23,3%. Τα γεγονότα υποδηλώνουν τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση ντόπιων εργαλειομηχανών από άλλες εισαγόμενες. Στο τετράμηνο του 2004 (σύγκριση με το τετράμηνο του 2003) ανέκαμψε μόλις 1,5%, γεγονός που δεν αλλοιώνει τη γενική εικόνα.
  • Η παραγωγή ντόπιων «διαρκών καταναλωτικών αγαθών», συγκριτικά με το έτος 2001, υποχωρεί σε ποσοστό 16%, υποδηλώνοντας και την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Στο 4μηνο του 2004 καταγράφεται ανάκαμψη κατά 5,4%.
  • Σε αντίθεση με τα παραπάνω πολύ μεγάλη αύξηση σημειώνει ο δείκτης παραγωγής «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου -νερού» (στο 4μηνο 5,7%) εξαιτίας της «παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου» που ενισχύθηκε σε ποσοστό 33,7%.
  • Ο γενικός δείκτης (ορυχεία - μεταποίηση - ενέργεια), ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στους επιμέρους τομείς, εμφανίζει αύξηση 2,3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ