Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οδηγίες στις υπηρεσίες για ελέγχους στην αγορά

Οι έλεγχοι θα αφορούν την ποιότητα των προϊόντων και όχι την ακρίβεια

Την προσοχή των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης εφιστά με εγκύκλιό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, όμως, που οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα λαϊκά εισοδήματα στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ελέγξει αποτελεσματικά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, τέτοιες συστάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αναποτελεσματικές πρακτικές για τη συγκράτηση των τιμών.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο επισημαίνει ότι:

  • Ολα τα καταστήματα υποδοχής και εξυπηρέτησης των καταναλωτών έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις ισχύουσες διατάξεις, σχετικά με την ανάρτηση ή τοποθέτηση πινακίδων, τιμοκαταλόγων κλπ. που θα αναγράφουν την προέλευση, την ποιότητα και την τιμή πώλησης του προϊόντος.
  • Οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρώνουν στην ποιότητα, το βάρος, τις ενδείξεις.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων όπου την περίοδο των γιορτών θα συγκεντρωθούν, για να διακινηθούν στις αγορές της χώρας. Να δίνεται προσοχή για την αποφυγή υπερτιμολόγησης, πλαστών ή ανειλικρινών τιμολογίων, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών. Κάθε φορολογική παράβαση θα πρέπει να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όλοι οι παραπάνω έλεγχοι στο βαθμό που θα διενεργηθούν το επόμενο διάστημα θα εντάσσονται στα πλαίσια της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών που, για την κυβέρνηση, παραμένει ένα το κρατούμενο. Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειές της να συγκρατήσει τις τιμές εξαντλούνται σε εκβιαστικές μεθόδους, σε βάρος των καταστηματαρχών κρεοπωλών, όπως στο να εξαπολύει εφόδους του ΣΔΟΕ, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους επαγγελματίες και εκβιαστικά να τους αναγκάσουν να μειώσουν τις τιμές, ακόμα και σε επίπεδα που να μηδενίζουν το κέρδος τους. Φέτος, οι κρεοπώλες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοια τακτική, τονίζοντας ότι η αξίωση της κυβέρνησης να κρατήσει τις τιμές στα περσινά επίπεδα είναι εξωπραγματική, δεδομένων των χονδρικών τιμών που ήδη διαμορφώνονται από τις παραγγελίες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ