Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ψήφος στο ΣΥΝ αφοπλίζει την Αριστερά

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν.Κ.) στην προεκλογική ομιλία για τις ευρωεκλογές στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτη προσπάθησε να απαντήσει στο ΚΚΕ, εφαρμόζοντας ένα δικό του μαρξισμό: «Εάν η Αριστερά θέλει να επιβεβαιώσει το ρόλο της, ρόλο πολιτικού εκφραστή των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, θα πρέπει να οργανώσει την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο στο πραγματικό πεδίο που δρα σήμερα το κεφάλαιο και όχι εκεί που τίποτα, ή πολύ λίγα, πια, παίζονται» («Αυγή» 8.6.2004).

Ο Ν.Κ. με τη διατύπωση αυτή εννοεί τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να έχει σκοπό να δημιουργήσει ευρωπαϊκή συνείδηση, να σέβεται και να τηρεί τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αγωνίζεται για βαθιούς κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς και τη δημιουργία όρων, για να επικρατήσει και να οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός. Τέλος, στο κόμμα αυτό οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες - αφού υπήρξαν και κόμματα τα οποία τάχθηκαν υπέρ του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας - που η ένωση των αριστερών δυνάμεων δεν είναι υπέρ της αγωνιστικής ενότητας, αλλά το λιγότερο υπέρ της ενότητας του να μη γίνεται τίποτα.

Ετσι, το κόμμα της αριστεράς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί «να οργανώσει την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο στο πραγματικό πεδίο που δρα». Ουσιαστικά μόνο την αδράνεια μπορεί να οργανώσει!

Ο Ν.Κ., επίσης, σημείωσε: «Εχουμε μπει πια σε μια νέα ιστορική εποχή. Και σε αυτή τη νέα εποχή θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μονάχα εάν ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το άφησαν οι κλασικοί του μαρξισμού.

Η Αριστερά πρέπει να αναλύσει την εξέλιξη του καπιταλισμού στη σημερινή, τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια μορφή και σ' αυτήν να αντιπαρατεθεί με συνολικές ιδέες και με ένα νέο διεθνισμό» (ό.π.).

Κατ' αρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΝ δέχεται τους κλασικούς του μαρξισμού! Επίσης, που μιλάει για συνολικές ιδέες και για έναν νέο διεθνισμό. Το θέμα είναι τι επιδιώκουν. Θέλουν το Σοσιαλισμό ή τη διόρθωση του Καπιταλισμού; Από τα ντοκουμέντα τους δεν προκύπτει ότι αγωνίζονται για το Σοσιαλισμό. Μόνο μερεμέτια στον Καπιταλισμό θέλουν να κάνουν.

Τέλος ο Ν.Κ. κατέληξε: «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αδιέξοδη, είναι ψήφος κόντρα στην ιστορική εξέλιξη και ψήφος αφοπλισμού της Αριστεράς» (ό.π.).

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι αδιέξοδη γιατί βοηθάει να οργανωθεί η ταξική πάλη για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των εργατών (και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) και για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα, το Σοσιαλισμό. Η ψήφος στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό είναι κόντρα στην ιστορική εξέλιξη γιατί βοηθάει στη διαιώνιση του συστήματος και αφοπλίζει το λαό με την ευρωπαϊκή συνείδηση που καλλιεργούν και αναπτύσσουν αυτά τα κόμματα.

ΥΓ: Πολλοί, με την ευκαιρία της πολιτικής διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη συζήτηση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου μετείχε ο Στέφαν Κουρτουά (Σ.Κ.), συγγραφέας της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», γράφουν ακόμη και ότι αν έρθουμε στην εξουσία θα τους πάμε εξορία! Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσω είναι ότι πριν δύο περίπου χρόνια ο Σ.Κ. όταν παρουσίαζε το βιβλίο του στο Γαλλικό Ινστιτούτο είπε αν αυτά που είπα για το βιβλίο τα έλεγα στη Γαλλία θα με πετούσαν έξω από την αίθουσα. Τότε δεν είδα καμία διαμαρτυρία για τον κ. Σ.Κ!


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ