Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενίσχυση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΧΑΓΗ.--

Με την ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και με αύξηση της συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τελικά οι ευρωεκλογές στην Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολλανδική κυβέρνηση παρά τη σχετική απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε «μερικά αποτελέσματα», που στην ουσία προβλέπουν με σιγουριά την κατανομή των εδρών. Πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την κυβέρνηση της χώρας με ποινικές κυρώσεις.

Η συμμετοχή κινήθηκε στο 39% (από 29% το 1999) με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε να εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, από 9 στις προηγούμενες εκλογές. Εφτά έδρες κατέλαβε και το Εργατικό Κόμμα (PvdA). Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τους φιλελεύθερους του «VVD», που έχασαν δύο έδρες (εξέλεξαν 4 βουλευτές), όπως και για τους Πράσινους (Groen Links) που επίσης έχασαν δύο έδρες (εκλέγουν 2 αντιπροσώπους). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που συμμετέχει στη GUE/NGL και είναι εναντίον του ευρωσυντάγματος, του ευρωστρατού και του ευρωκόμματος, αύξησε τη δύναμή του κατά μία έδρα (2 από 1 το '99). Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έστειλε και η ΚΕ του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα αποτελεί στην ουσία καταδίκη της συμμετοχής της κυβέρνησης στον πόλεμο και στην κατοχή του Ιράκ, αφού αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου. «Ειρωνεία» αποτελεί πάντως το γεγονός ότι μόλις χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία των 1.400 στρατιωτών που διαθέτει στο Ιράκ, μέχρι το Μάρτη του 2005...

Ηχηρό ράπισμα στους Εργατικούς

Στο μεγαλύτερο εκλογικό τεστ που έδωσε η κυβέρνηση των Εργατικών, τα αποτελέσματα την αφήνουν... μετεξεταστέα, αφού υπέστη σημαντικές απώλειες αναφορικά με το εκλογικό ποσοστό που απέσπασε στις τριπλές εκλογές -τοπικές στην Ουαλία και την Αγγλία, για την εκλογή δημάρχου στο Λονδίνο και ευρωεκλογές- που διεξήχθησαν την Πέμπτη. Οι αναλυτές ομοφώνως αποδίδουν τη συντριπτική ήττα των Εργατικών στην πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ έναντι του Ιράκ, με κορωνίδα φυσικά τον πόλεμο και μερίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον ίδιο τον Μπλερ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πρώτες εκτιμήσεις το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ θα καταλάβει την τρίτη θέση μετά τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις τοπικές εκλογές. Οσο για τις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα δε θα ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα για τις τοπικές εκλογές, για τις οποίες η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν χτες, οι Εργατικοί φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο στα δημοτικά συμβούλια περιοχών που από παράδοση θεωρούνται προπύργιά τους, στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αν οι εκλογικές προβλέψεις μεταφραστούν σε εκλογικό ποσοστό, πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί, με 38%, στη δεύτερη θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 30%, και στην τρίτη θέση οι Εργατικοί, με 26%. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα έρχεται τρίτο σε δημοτικές εκλογές. Οσον αφορά στη μάχη του Λονδίνου, σύμφωνα πάντα με τις ενδείξεις, ο Κένι Λίβινγκστον, έστω και οριακά, φαίνεται να εκλέγεται, αν και όλοι θεωρούν ότι η ήττα και για τη δημαρχία του Λονδίνου «θα σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση των Εργατικών». Ενδιαφέρον για τη δημαρχία του Λονδίνου παρουσιάζει το γεγονός (σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα) πως και τα τρία «μεγάλα κόμματα» έχουν απώλειες. Εν αντιθέσει, μικρότερα κόμματα, όπως το κόμμα του διαγραμμένου εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσής του στον πόλεμο κατά του Ιράκ από το Εργατικό Κόμμα, Τζορτζ Γκάλαγουεϊ, παρουσιάζει σχετικά σημαντικά κέρδη, όπως και το Ανεξάρτητο Κόμμα Βρετανίας.

Ιρλανδία και Τσεχία

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Ιρλανδία, ενώ ξεκίνησαν στην Τσεχία, όπου και θα ολοκληρωθούν σήμερα. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα στην Τσεχία, καθώς -παρά την αναμενόμενη μικρή συμμετοχή- το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη, πίσω από την κεντροδεξιά παράταξη ODS και μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (CSSD) του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Σπίντλα.

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι παράλληλα με τις ευρωεκλογές ψήφισαν και για την ανανέωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, αλλά και στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυβέρνηση του Μπέρτι Αχερν για τον περιορισμό του δικαιώματος της ιρλανδικής υπηκοότητας, που μέχρι σήμερα διδόταν σε όλα τα παιδιά που γεννιούνταν στην Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ