Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Εχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο των ναυτεργατών

Επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο «WORLD RENAISSAINSE»

«WORLD RENAISSAINSE», κρουαζιερόπλοιο του εφοπλιστή Ποταμιάνου, χτες 8.30 το πρωί. Από τα «υπόγεια» του βαποριού, μέχρι τα πάνω πολυτελή πατώματα ακούγεται η ανακοίνωση: «Ολοι στην τραπεζαρία. Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας». Μέσα σε 10 λεπτά η τραπεζαρία έχει κατακλυστεί από τους ναυτεργάτες. Το πλήρωμα σύσσωμο έχει σπεύσει να υποδεχτεί τον συνάδελφό του, τον πρόεδρο της ιστορικής ΠΕΜΕΝ. Οι θερμές ευχές και οι σφιχτές χειραψίες κυριαρχούν. Και δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Επισφράγισμα αυτής της υποδοχής είναι οι καθαρές, σταράτες κουβέντες που εκφράζονται με φωνή σταθερή από πολλούς ναυτεργάτες του πληρώματος: «Η ψήφος μας αυτή τη φορά θα είναι κόκκινη».

Παρόμοιο σκηνικό είχε εκτυλιχτεί και την περασμένη Δευτέρα στο επιβατηγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ», παρόμοια σκηνικά καταγράφονται σε κάθε περιοδεία του Γ. Τούσσα στα καράβια. Από αυτή ακριβώς την υποστήριξη που δείχνουν οι ναυτεργάτες στο ΚΚΕ ξεκίνησε και τη συζήτηση ο Γ. Τούσσας με τους ναυτεργάτες του κρουαζιερόπλοιου, επισημαίνοντας τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν το Κόμμα με αυτό τον κλάδο, γεγονός άλλωστε που αποδεικνύεται και από την παρουσία του ναυτεργάτη στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος.

«Εχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο των ναυτεργατών» είπε, σημειώνοντας ότι είναι ένα κριτήριο βγαλμένο από την πείρα που έχουν αποκτήσει οι ναυτεργάτες, οι οποίοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μας έλεγαν ότι δε θα ξέραμε σε ποιο βαπόρι θα πρωτοπάμε. Αποτέλεσμα; Σκληρή αντιναυτεργατική πολιτική από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ. Οι ναυτεργάτες πετάχτηκαν μαζικά έξω από τα καράβια. Χάσαμε 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας από το 1980 μέχρι το 2002, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών, δηλαδή της αύξησης των υπερκερδών τους».

Τόνισε ότι τώρα οι ναυτεργάτες είναι αντιμέτωποι με νέα σφοδρή επίθεση. Η ΕΕ με συναπόφαση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την πιστή υποστήριξη του ΣΥΝ προετοιμάζει τον διωγμό του ξενοδοχειακού προσωπικού από τα επιβατηγά πλοία και το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών, μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών. «Το ΚΚΕ - συνέχισε - δεν επέλεξε τυχαία το σύνθημα: αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία στον ευρωμονόδρομο. Τον δρόμο των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και τραπεζιτών. Θα υπακούσουμε, θα πειθαρχήσουμε στον διωγμό μας από τα βαπόρια; Γιατί δηλαδή να επιλέξουμε τον δρόμο της ανεργίας και της μιζέριας; Ψήφο στο ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ την Κυριακή σημαίνει ακόμα πιο δυνατό ναυτεργατικό κίνημα, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας, για αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο, για την κοινωνική πρόοδο, για την ευημερία της εργατικής λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ