Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Αλήθειες και ψέματα

Ποιος θα δώσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες αν αποδεσμευτούμε από την ΕΕ, ρωτάνε και ξαναρωτάνε ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ευρωυποταγή τους και να εμφανίσουν σαν θετική την ΚΑΠ, που οδήγησε στη μαζική χρεοκοπία τη μικρομεσαία αγροτιά και τους συνεταιρισμούς.

Σκόπιμα ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προβάλλουν αποσπασματικά τις επιδοτήσεις και αποσιωπούν ότι αυτές συνδέονται με ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που συρρίκνωσαν την ελληνική γεωργία, με αποτέλεσμα από πλεονασματική που ήταν το 1980, πριν μπούμε στην ΕΟΚ, να γίνει ελλειμματική και το έλλειμμα το 2002 να φθάσει στα 612 δισ. δρχ.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα κρατικά στοιχεία, το 1980 που η κατάσταση της ελληνικής γεωργίας δεν ήταν αξιοζήλευτη, το πλεόνασμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο ήταν 1,2% επί της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής. Αν η ελληνική γεωργία διατηρούσε αυτή τη δυναμικότητα που είχε το 1980, θα έπρεπε το 2002 να είχε ένα πλεόνασμα 36,7 δισ. δραχμές.

Αντί για αυτό, εφαρμόζοντας την ΚΑΠ, με τις επιδοτήσεις και τις ποσοστώσεις, είχε ένα έλλειμμα 612 δισ. δραχμές, παρά το γεγονός ότι πήρε από την ΕΕ 838 δισ. δραχμές επιδοτήσεις στα αγροτικά της προϊόντα. Τελικά, το 2002 πήραμε από την ΕΕ σαν επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων 838 δισ. δραχμές, πληρώσαμε 612 δισ. δραχμές για να εισάγουμε τα αγροτικά προϊόντα που χρειαζόμασταν για τη διατροφή του λαού μας (που μπορούσαμε αλλά δε μας άφηνε η ΕΕ να τα παράγουμε) και επιπλέον χάσαμε και 36,7 δισ. δραχμές από εξαγωγές που θα κάναμε αν η γεωργία μας το 2002 είχε τη δυναμικότητα του 1980.

Με αυτά τα λεφτά που πληρώσαμε για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και που χάσαμε από τις εξαγωγές, θα μπορούσαμε να επιδοτήσουμε τη γεωργία από εθνικούς πόρους και η επιδότηση θα ήταν πιο αποτελεσματική, επειδή η γεωργία θα είχε πολύ καλύτερη παραγωγικότητα, διατηρώντας τη δυναμικότητα του 1980.

Ομως, εκτός από τη λογιστική πλευρά των επιδοτήσεων υπάρχουν και οι παράπλευρες αρνητικές συνέπειες, που είναι σημαντικότερες. Και αυτό γιατί οι επιδοτήσεις με τις ποσοστώσεις δημιούργησαν διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από ακατάλληλα και επικίνδυνα τρόφιμα της ΕΕ, όπως διοξεινούχα κοτόπουλα, κρέατα τρελών αγελάδων, μεταλλαγμένα κ.ά., που ούτε καν μπορούμε να τα ελέγξουμε στα σύνορά μας, επειδή αποτελούν ενδοκοινοτικό εμπόριο. Επίσης μείωσαν την απασχόληση στη γεωργία και στη μεταποίηση, επειδή συρρίκνωσαν την αγροτική παραγωγή.

Επιπλέον τις επιδοτήσεις φαινομενικά μπορεί να τις παίρνουν οι αγρότες, στην ουσία όμως τις καρπώνονται οι εμποροβιομήχανοι, επειδή αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα και πωλούν πανάκριβα τα αντίστοιχα τελικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βαμβάκι, όπου στην οκταετία 1995-2002 οι βαμβακοβιομήχανοι έδωσαν στους βαμβακοπαραγωγούς μέση τιμή 278 δρχ./κιλό, όμως από την τσέπη τους πλήρωσαν μόνο 90 δρχ.,/κιλό και οι υπόλοιπες 188 ήταν επιδότηση που πήραν από την ΕΕ.

Επίσης στον καπνό η μέση τιμή παραγωγού το 2002 ήταν 4,4 ευρώ/κιλό, ενώ οι καπνοβιομήχανοι από την τσέπη τους πλήρωσαν μόνο 1,3 ευρώ/κιλό.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και ειδικά σε αυτά που δεν καταναλώνονται αυτούσια, αλλά αποτελούν πρώτη ύλη για τους εμποροβιομήχανους.

Αν συγκρίνουμε τις τιμές που καταβάλουν από την τσέπη τους οι εμποροβιομήχανοι στους αγρότες, με τις τιμές των αντίστοιχων τελικών προϊόντων που πληρώνουν οι καταναλωτές, θα διαπιστώσουμε ότι είναι υπερδεκαπλάσιες τουλάχιστον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχέση σιταριού και ψωμιού, όπου το 1992 η τιμή του ψωμιού ήταν 3,2 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του σιταριού και δέκα χρόνια μετά, το 2002, έγινε 7,8 φορές μεγαλύτερη, όταν 1 κιλό σιτάρι βγάζει 1 κιλό ψωμί και τα αλεστικά έξοδα υπερκαλύπτονται από τα υποπροϊόντα της άλεσης (πίτουρα).

Σε αυτή την κερδοσκοπία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι δύο αναθεωρήσεις της ΚΑΠ των σιτηρών που αντικατέστησαν ένα μέρος των τιμών με επιδοτήσεις και ελάφρυναν το κόστος της πρώτης ύλης στους αλευροβιομηχάνους.

Αυτή την αντιαγροτική, αντιλαϊκή πραγματικότητα προσπαθεί να συγκαλύψει ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κινδυνολογώντας με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ομως οι αγρότες ζουν από πρώτο χέρι αυτή την πραγματικότητα, γι' αυτό θα πληρώσουν όπως και στο παρελθόν και σ' αυτές τις ευρωεκλογές το ΣΥΝ με το ανάλογο νόμισμα, επειδή λειτουργεί σαν «αριστερός» κομπάρσος, στην προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών και των καταναλωτών.


Γ. ΣΦΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ