Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με όπλο τον αντικομμουνισμό αμερικανικού τύπου

Αισχρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ στη χτεσινή διακαναλική του συνέντευξη

Μα, γιατί δε με πιστεύετε πως είμαι σοσιαλιστής;

Eurokinissi

Μα, γιατί δε με πιστεύετε πως είμαι σοσιαλιστής;
Συκοφαντική και αισχρή επίθεση εναντίον του ΚΚΕ εξαπέλυσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξομοίωσε το ΚΚΕ με την ακροδεξιά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το δήθεν «νέο», που πρεσβεύει, ταυτίζεται με τον αντικομμουνισμό των πιο αντιδραστικών περιόδων της πολιτικής ζωής του τόπου. Συγχρόνως, όμως, φανερώνει την αγωνιώδη προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει το ρεύμα των ψηφοφόρων του κόμματος που κινείται προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, με προκλητικό τρόπο, υποστήριξε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα έτσι όπως αντιμετωπίζει την Ευρώπη είναι άκρως συντηρητικό». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως δε σταμάτησε εκεί και προσπαθώντας να στηρίξει το χυδαίο επιχείρημά του ισχυρίστηκε ότι «θέσεις του πολλές φορές ταυτίζονται με τις πιο συντηρητικές φωνές, ακροδεξιές ακόμα φωνές στην Ευρωπαϊκή Ενωση»... Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα με νέα δήλωσή του υποστήριξε: «Εμείς ελπίζουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα βρει τον τρόπο ακριβώς να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρει, αλλά είναι καλό να το επισημαίνουμε, διότι πράγματι πρέπει να πάμε προς τα μπρος».

Υιοθετώντας μια αμερικάνικης κοπής προπαγάνδα, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να «ταυτίσει» τις θέσεις του ΚΚΕ με αυτές ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, προκειμένου να βάλει διαχωριστικές γραμμές και να οριοθετήσει «ποιοι είναι συντηρητικοί και ποιοι είναι προοδευτικοί» μέσα στην ΕΕ.

Για τον Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, το ΚΚΕ είναι «συντηρητικό», γιατί «καλλιεργεί το φόβο», την «παθητικότητα» και «όχι την αγωνιστικότητα», όπως ισχυρίστηκε, ...αποδεχόμενο σύμφωνα με τον ίδιο «το μοιραίο που έρχεται από κάποιες δυνάμεις απ' έξω». Ενώ το ...προοδευτικό ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος υποστήριξε, παλεύει και δε φοβάται το καινούριο. «Το αφομοιώνουμε και το κάνουμε δικό μας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για «να μην έρχεται άνωθεν να μας επιβληθεί, αλλά εμείς να καθορίσουμε την τύχη μας»...

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθόρισαν την τύχη του ελληνικού λαού, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εντάσσοντας τη χώρα στην ΟΝΕ, ψηφίζοντας δεκάδες αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, έτσι όπως ακριβώς τους επιβλήθηκαν από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών!

Αυτή είναι η... πρόοδος για τον Γ. Παπανδρέου, ενώ οι αγώνες των κομμουνιστών κατά της πολιτικής που βάλλει εναντίον των λαϊκών συμφερόντων και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου είναι σύμφωνα πάντα με τον ίδιο η... συντήρηση.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου καλούσε τον ΣΥΝ «σε διάλογο» για να καθορίσουν μέσα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το συνέδριο «τι σημαίνει σήμερα προοδευτικός και σοσιαλιστής στην πράξη»...

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης τύπου, επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν... σοσιαλιστικό κόμμα και μάλιστα έδωσε και ορισμό για το «τι σημαίνει Αριστερά, σοσιαλισμός σήμερα». Μάλιστα, ο ίδιος, αναλύοντας τον ορισμό, επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του πάλεψε και θα παλέψει μέσα στην ΕΕ, προκειμένου να επιτύχει «ένα σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο κανόνων που θα προστατεύουν τον αδύναμο, τον εργαζόμενο, που θα επιτρέπουν την πλήρη απασχόληση, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας, την ειρηνική επίλυση των διαφορών»...

Βέβαια, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, επέφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως όμως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου... τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης μπορούν να το επιτύχουν αυτό σήμερα μέσα στην ΕΕ!

Ο... αντιαμερικανισμός του Γ. Παπανδρέου

Η δημαγωγία του Γ. Παπανδρέου δε σταμάτησε όμως εκεί, ο ίδιος εμφανίστηκε σαν «φιλειρηνιστής» και σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμα και ως... αντιαμερικανός, όταν ισχυρίστηκε για τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ ότι «η θέση μας νομίζω έχει δικαιωθεί», αφού όπως πρόσθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει: «Οτι με τη βία δε θα επέλθει μια δημοκρατική μεταμόρφωση του Ιράκ, ότι με τη βία δε θα αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία»... Και, μάλιστα, δήλωσε ότι «κανένας Ελληνας στρατιώτης δεν πρέπει να πάει στο Ιράκ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέχασε προφανώς ότι οι διευκολύνσεις που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Σούδας, στους Αμερικανοβρετανούς ιμπεριαλιστές βοήθησε τα μέγιστα στη δολοφονία του ιρακινού λαού. Οπως επίσης και ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έστειλαν εκστρατευτικά σώματα, τα οποία παραμένουν ακόμα εκεί στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κράτησαν «μια πάρα πολύ ισχυρή στάση απέναντι στην Αμερική ως Προεδρία της ΕΕ στο θέμα της μη αναγνώρισης των διμερών σχέσεων για το Ποινικό Δικαστήριο»... Γιατί, όπως πρόσθεσε, «εμείς στηρίξαμε να υπάρχουν νόμοι για εγκληματίες πολέμου»! Και κλείνοντας την... αντιαμερικανική αυτή αναφορά του ανέφερε ότι «η Αμερική δεν ήθελε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και γι' αυτό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δέχτηκαν «σκληρή κριτική από την Αμερική γι' αυτό το θέμα»...

Λίγο αργότερα βέβαια και σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «θα ήθελε να δει πρώτα τι κείμενο θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή», αλλά συγχρόνως υπογράμμισε ότι «πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η νομική κατοχύρωση των προσωπικών δεδομένων»!

Ενίσχυσε την πόλωση

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να πολώσει το κλίμα, μεταξύ των μονομάχων του δικομματισμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για αδιαφάνεια». Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η κυβέρνηση πήρε ένα πολύ υψηλό δάνειο με αδιαφανείς διαδικασίες, ένα δάνειο που δεν ξέρουμε πού θα πάει και συνήφθη χωρίς να γίνουν διαγωνισμοί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις εκλογές έβγαλε από το «λεξιλόγιό της τη λέξη διαφάνεια». Και πρόσθεσε ότι «η αλεπού μπορεί να κρύβεται, αλλά η ουρά της φαίνεται». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι «από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική με μέτρα, δε θα ανταποκρίνεται σε προεκλογικές της δεσμεύσεις», αλλά τα οποία θα είναι σκληρά και αντιλαϊκά. Σ' αυτό το σημείο ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει «να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ» για «να μη δοθεί "λευκή επιταγή" στην κυβέρνηση».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το «σχέδιο Ανάν» σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος και αποφεύγοντας να απαντήσει, υποστήριξε ότι αυτό που «προέχει σήμερα είναι να ξεκαθαρίσει η κυπριακή ηγεσία ποια είναι η στρατηγική της».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε θέση και για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε και από το πρόσωπο που θα προταθεί».

  • Στην πρόταση για διάλογο του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, που έκανε ο Γ. Παπανδρέου, απάντησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, ο οποίος υποστήριξε ότι «για τον ΣΥΝ, η υπόθεση της ανασύνθεσης της Αριστεράς για την οποία αγωνιζόμαστε, στηρίζεται στην αναγκαία συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς μέχρι και την αριστερά του ΠΑΣΟΚ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ