Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Πυρετώδεις» προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Πανέτοιμο είναι το ΚΚ Τουρκίας για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Πανέτοιμο είναι το ΚΚ Τουρκίας για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις
Καθώς η Σύνοδος του ΝΑΤΟ πλησιάζει, εντείνονται οι εκδηλώσεις και οι προετοιμασίες για τις διαδηλώσεις εναντίον της.

Το ιταλικό Αβιέρε, το ολλανδικό Βαν Χέεμσκερκ και τα βουλγαρικά Σίμελι και Ατια ήταν τα πρώτα πολεμικά του ΝΑΤΟ, που κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αττάλειας την 21η Μαΐου, με 500 άνδρες. Την 23η Μαΐου η οργάνωση Αττάλειας του ΚΚ Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα έδινε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια μέρα, η Αστυνομία επενέβη βίαια, για να διαλύσει διαδήλωση των ΕΜΕΡ, SDP και άλλων κομμάτων/ οργανώσεων, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και προχωρώντας σε τουλάχιστον 10 συλλήψεις - αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας συγκεντρώθηκαν εμπρός στο λιμάνι, αξιώνοντας την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν και καταγγέλλοντας τη «βρώμικη δράση» της Αστυνομίας. Ο Σάμπρι Αγκντάς, πρόεδρος της οργάνωσης Αττάλειας του ΚΚΤ, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν στο παρελθόν την Τουρκία «έστειλαν τα παιδιά μας στο θάνατο στην Κορέα για χάρη του ΝΑΤΟ, και χτες, και πάλι για να προστατεύσουν τα πολεμικά του ΝΑΤΟ, επιτέθηκαν στους ίδιους τους πολίτες τους». Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με συνθήματα όπως «δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, έξω από την Αττάλεια» και «η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ».

Ηταν τα προεόρτια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πόλη, που θ' αποτελέσει, όπως σημειώνει ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, σε άρθρο του στην εβδομαδιαία έκδοση του κόμματος Communist, ένα «μεγάλο τεστ» για την αριστερά στη γείτονα. «Καθώς η σύνοδος του ΝΑΤΟ πλησιάζει, το γεγονός ότι τρεις διαφορετικές πρωτοβουλίες που εκπροσωπούν σχεδόν όλα τα κομμάτια της αριστεράς αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τουλάχιστον για τις κύριες κεντρικές διαδηλώσεις, είναι σημαντικό». Ασφαλώς, παραδέχεται, αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν έμφαση σε διαφορετικές διαστάσεις της συνόδου και στον αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού. Αυτές οι διαφορές «μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία», σημειώνει, αλλά «παρά το γεγονός αυτό, η προθυμία να υπάρξει κοινή δράση μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της κοινής αντίληψης της σημασίας που έχει η σύνοδος».

Η περίοδος που έχει απομείνει, λέει ο Οκουγιάν, «πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου θα οργανωθούν πολλές διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, τόσο από κοινού με άλλες δυνάμεις όσο και ξεχωριστές». Πάντως, προσθέτει, «όλοι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις κεντρικές συγκεντρώσεις, στην Αγκυρα την 26η και ειδικά στην Ισταμπούλ την επόμενη ημέρα. Τελικά, το βασικό δείγμα όσον αφορά την ενότητα θα είναι αυτές οι δύο διαδηλώσεις».

«Πρωταρχική σημασία», εκτιμά ακόμη ο Οκουγιάν, «θα έχει το να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στο περιβάλλον υπέρ του ΝΑΤΟ και το υπουργείο Εσωτερικών που επιδιώκουν να κατατρομοκρατήσουν τους απλούς πολίτες». Σε ό,τι αφορά την πιθανή απόπειρα του κυβερνήτη της Ισταμπούλ να ζητήσει από την αριστερά το «ν' αναβληθούν» οι διαδηλώσεις, αυτή «δε θα μας εκπλήξει», σχολιάζει ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας. Ωστόσο, «είναι καιρός να καταλάβει ο καθένας... ότι καμία διαμαρτυρία εναντίον της παράνομης συνόδου του παράνομου ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κηρυχτεί "παράνομη"». Ηδη, τόνισε, έχουν ανακοινωθεί «σοβαροί περιορισμοί σε όσους ζουν κοντά στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος», και απ' ορισμένους «ζητήθηκε να "μην είναι τριγύρω" για δύο εβδομάδες!» -- ενώ, τη βδομάδα που πέρασε, ανακοινώθηκε ότι τα στενά του Βοσπόρου θα κλείσουν εν μέρει.

Τέλος πάντων, καταλήγει ο Κεμάλ Οκουγιάν, αν οι αρχές «ανησυχούν» τόσο για την ασφάλεια λόγω των μαζικών συγκεντρώσεων στην Πόλη, «ας μεταφέρουν τη σύνοδο στην επαρχία. 'Η, ακόμα καλύτερα, ας την ακυρώσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκλέγοντας κομμουνιστές στους δήμους δυναμώνει η διεκδίκηση, χτίζονται περισσότερες γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών» (2024-03-27 00:00:00.0)
Πολύμορφες εκδηλώσεις στην Αττάλεια (2022-05-17 00:00:00.0)
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ (2012-11-25 00:00:00.0)
Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά (2008-05-02 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη (2006-07-11 00:00:00.0)
Πρωτομαγιά με έμφαση στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ (2004-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ