Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Από τη διαδήλωση στην έκδοση

Eurokinissi

Την αρχή την έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον «τρομονόμο Νο1», το Ν. 2928/2001. Τώρα η ΝΔ, τρεις μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Συνόδων Κορυφής του Δεκέμβρη 2001 και της 25ης Μάρτη 2004 στις Βρυξέλλες, κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή τον «ευρωτρομονόμο» και το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης» σε ένα ενιαίο τρομονομοθέτημα.

Τι εισηγείται το νέο νομοσχέδιο; Ανάμεσα σε άλλα, συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην κοινή ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές, να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές, να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές. Ως τρομοκρατική ομάδα χαρακτηρίζεται και το μεμονωμένο άτομο!

Παράλληλα, με το ευρωένταλμα ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση κατηγορούμενων ακόμη και για πλημμελήματα, αλλά και απλών υπόπτων, Ελλήνων ή αλλοδαπών. Θα μπορούν δηλαδή να συλλαμβάνονται πολίτες εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη και να παραδίδονται σε ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, γεγονός που ανατρέπει όλα όσα ισχύουν σήμερα στην ελληνική έννομη τάξη. Οπως εύστοχα τόνισε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, καταργούνται σειρά δημοκρατικών εγγυήσεων και πολιτικών προϋποθέσεων, αφού η διαδικασία έκδοσης μετατρέπεται σε απλή προσαγωγή. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ με πραγματικό στόχο όσους αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα. Η κυβέρνηση επισπεύδει την ψήφισή του, γιατί με βάση το Σύνταγμα, νομοσχέδια που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να ψηφίζονται από την Ολομέλεια και όχι από τα θερινά Τμήματα.

Οπως επαίρεται η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη δέσμευση και βούλησή της να συμβάλει ενεργά στην προώθηση του διακηρυγμένου στόχου της ΕΕ για τη διατήρηση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου ως «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Επίσης ότι το νομοθέτημα αποτυπώνει την κοινή βούληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν ενιαία και αποτελεσματικά την τρομοκρατία.


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ