Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Επέλαση εφοπλιστών στα δικαιώματα με «πλάτες» από την κυβέρνηση

Επιβεβλημένο το αγωνιστικό μέτωπο για την αντιμετώπισή τους

Οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους...
Οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους...
Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου! Η συζήτηση επικεντρώνεται εκεί για να αποκρυφτεί ότι οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν αυτοί τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους. Απαιτούν να είναι αυτοί που θα καθορίζουν ό,τι έχει σχέση με το νευραλγικό χώρο της ακτοπλοΐας. Αυτό αποκαλύφθηκε ανάγλυφα από τη χτεσινή συνάντηση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας (ΕΕΑ) με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις, ο πρόεδρος της ΕΕΑ Στ. Σαρρής, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Επιμένουμε ότι η 1.1.2004 αποτελεί την αφετηρία και τυπικά, της απελευθέρωσης των θαλάσσιων ενδομεταφορών στον ελληνικό χώρο με ό,τι τούτο συνεπάγεται»! Και το λέει αυτό, διότι από την 1η Γενάρη τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο έχει προσυπογράψει η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον εναρμόνισε με την ελληνική νομοθεσία, υπερψηφίζοντας το νόμο για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας 2932, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες υποτυπώδεις ασφαλιστικές δικλείδες, που, κατά τους εφοπλιστές, πρέπει και αυτές να εξαλειφθούν. Ο κανονισμός προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι αίρεται κάθε είδους «προστατευτισμός» στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και οι εφοπλιστές έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της συνεδρίασης της ΕΕΑ, ότι θα τον εφαρμόσουν έτσι κι αλλιώς.

Βέβαια, λίγο πριν από τη συνάντηση με τους εφοπλιστές, ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα, χωρίς βέβαια ...επιτυχία, λέγοντας σχετικά με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών: «Κανείς δε δικαιούται να παίρνει μονομερείς αποφάσεις και να τις επιβάλει. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το νόμο και από το Σύνταγμα να τηρήσει τη νομιμότητα, αυτό είναι σαφές».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Ι. Μανουσογιαννάκης δήλωσε σχετικά: «Οι προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών τροφοδοτούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση που είχε χαράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2932, με τον οποίο ήρθε να εφαρμόσει το διαλυτικό κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτές οι προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών και οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων έγιναν 2 μέρες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που επαληθεύει τις προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΚΚΕ για νέα σκληρή επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα και επιβεβαιώνει την ανάγκη για το συντονισμό της πάλης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ