Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα στοιχεία για την 11η Σεπτεμβρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών ζουν μονίμως με το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος... το οποίο όμως δεν έρχεται ποτέ, παρά τις όσες προειδοποιήσεις ή απειλές.

Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση εμμένει, για δικούς της λόγους και ενίοτε κάποιος αξιωματούχος έχει «πληροφορίες για τις απειλές». «Η Αλ Κάιντα δεν έχει νικηθεί και αν και έχει αποδυναμωθεί, συνεχίζει να προετοιμάζει μεθοδικά τις προσεχείς της επιθέσεις. Ενδέχεται να χτυπήσει την ερχόμενη εβδομάδα, τον ερχόμενο μήνα ή το προσεχές έτος, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χτυπήσει», τόνισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ειδική ανεξάρτητη επιτροπή του Κογκρέσου για τη διερεύνηση των γεγονότων της 11η Σεπτεμβρίου, ο ειδικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ντέιβιντ Κέι.

Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από πέντε Ρεπουμπλικάνους και πέντε Δημοκρατικούς έδωσε χτες στη δημοσιότητα την προκαταρκτική της έκθεση, ενώ η τελική θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του Ιουλίου.

Βάσει λοιπόν των πρώτων εκτιμήσεων που αποτυπώνονται στην προκαταρκτική έκθεση, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε την προστασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν, καθώς και την υποστήριξη του Πακιστάν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, «το Πακιστάν επωφελήθηκε από τη σχέση ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάιντα, καθώς στα στρατόπεδα του Μπιν Λάντεν εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν μαχητές για τη μάχη που διεξαγόταν από το Πακιστάν κατά της Ινδίας στο Κασμίρ».

Αναφορικά με τις σχέσεις του Ιράκ με την Αλ Κάιντα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε συνεργαστεί με την τρομοκρατική οργάνωση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση, ωστόσο, προστίθεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για επαφές μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα.

Σε διαφορετικό επίπεδο οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χτες και επισήμως τη μείωση των χερσαίων δυνάμεών τους στη Γερμανία στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης των στρατευμάτων τους ανά τον κόσμο. Οσον αφορά στη μείωση των μεραρχιών στη Γερμανία, ο στρατηγός Σουμέικερ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένους αριθμούς, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η δήλωσή του είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση μιας προσεχούς μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία, ενδεχόμενο το οποίο εξέταζε εδώ και πολλούς μήνες το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ντόναλντ Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ