Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεκδικούν και τόκους για τα χρέη

Με την απειλή της διεκδίκησης τόκων υπερημερίας από τα νοσοκομεία οι προμηθευτές επιχειρούν να φέρουν στα «μέτρα τους» την υπόσχεση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς αυτούς, που φτάνουν πια τα 2,2 δισ. εκατ. ευρώ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιστημών Υγείας. Τις εκβιαστικές απειλές τους οι προμηθευτές τις αντλούν από το Προεδρικό Διάταγμα 166/2003, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2000/35 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «καταπολέμηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές».

Ετσι τα νοσοκομεία που έχουν καταδικαστεί από την υποχρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν δημιουργήσει νέα χρέη παρά τις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις της τελευταίας εφταετίας. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι τρέχουσες πληρωμές των νοσοκομείων από το μήνα Απρίλη, με τη δικαιολογία -από μεριάς των νοσοκομείων- της επερχόμενης ρύθμισης.

Οι προμηθευτές συμφωνούν με την υπόσχεση της κυβέρνησης που, κάποια στιγμή, θα τους εξασφαλίσει ζεστό χρήμα, αλλά υποστηρίζουν ότι το κόστος της νέας ρύθμισης δεν μπορεί να βαρύνει τους ίδιους και επικαλούνται το «νόμιμο δικαίωμα» που έχουν, βάσει του ΠΔ 166/2003, να «θεωρήσουν ότι τα χρέη αυτά πέραν του κεφαλαίου υπόκεινται και σε τόκους υπερημερίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ