Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
«Ανοιξε» ο δρόμος για στημένες δίκες με χαφιεδόχαρτα
  • Ιστορική η χτεσινή - κατά πλειοψηφία - απόφαση του δικαστηρίου να νομιμοποιήσει τα CIA-δόρικα «έγγραφα» ΣΤΑΖΙ
  • Μειοψηφών δικαστής: «Δεν μπορεί να συναχθεί βεβαιότητα για τη γνησιότητα και την αξιοπιστία των εγγράφων αρχείων Στάζι»

Τη νομιμοποίηση της χρήσης των κατασκευασμένων ή επεξεργασμένων από τη CIA «εγγράφων της ΣΤΑΖΙ» αποφάσισε, κατά πλειοψηφία χτες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ. Ετσι, ενάντια σε όσα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το δικαστήριο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα αρχεία της ΣΤΑΖΙ ως αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη των κατηγορουμένων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έγγραφα χωρίς τίτλο, χωρίς αριθμό και ημερομηνία του χρόνου σύνταξής τους, χωρίς στοιχεία ταυτότητας αυτού που τα συνέταξε, δηλαδή χωρίς τα στοιχειώδη εκείνα στοιχεία μέσα από τα οποία θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει το βαθμό γνησιότητάς τους και την αξιοπιστία των πληροφοριών που εμπεριέχουν.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι τώρα πια θα δικαζόμαστε και θα καταδικαζόμαστε με αποδεικτικό στοιχείο τα χαφιεδόχαρτα των μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα δε αυτά που έχει επεξεργαστεί η CIA. Και φαίνεται πως «άνοιξε» ο δρόμος να εισάγονται στην Ελλάδα, από όλες τις χώρες του κόσμου κι από κάθε γωνιά της Γης, κάθε είδους «έγγραφα περιττώματα», πρακτόρων και πρακτορίσκων και να στήνονται δίκες και καταδίκες, αρκεί αυτό να επιτάσσει το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, που πρόθυμα θα ικανοποιήσουν οι ντόπιοι εντολοδόχοι τους. Τώρα πια νομιμοποιείται με δικαστική βούλα κι αποκτά χαρακτήρα ιερού τεκμηρίου προς απόδοση δικαιοσύνης η κατασκευή και χρήση φακέλων από μυστικές και άλλες υπηρεσίες.

Η απόφαση

Ενας από τους τρεις δικαστές μειοψήφησε, αναφέροντας στο σκεπτικό του όλα όσα προαναφέραμε, που καθιστούν τα φερόμενα ως «έγγραφα ΣΤΑΖΙ» επιεικώς μπακαλόχαρτα. Ας δούμε όμως την απόφαση στο σύνολό της, όπως τη διάβασε στο δικαστήριο η πρόεδρος Ελ. Μπρίλη.

«Κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο αποφασίζει ότι ισχύει η εμμονή του στις προηγούμενες αποφάσεις και διατάζει την ανάγνωση όλων των αρχείων που έχουμε εδώ. Κατά την κρίση ενός μέλους του δικαστηρίου, λόγω αμφισβήτησης της γνησιότητας από την υπεράσπιση, δεν μπορεί να συναχθεί βεβαιότητα για τη γνησιότητα και την αξιοπιστία των παρακάτω διαβιβασθέντων κατά εκατοντάδες, χωρίς απαρίθμηση στοιχείων, χωρίς τίτλο, αριθμό και ημεροχρονολογία και συντάκτη εγγράφων αρχείων Στάζι. Γι' αυτό θα έπρεπε να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να μη γίνει ανάγνωση των εγγράφων, σύμφωνα με το άρθρο 364 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και να μη γίνει ανάγνωση των παραπάνω εγγράφων με αριθμό 18».

Οπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, σκεπτικό διατυπώνει μόνο ο δικαστής που μειοψήφησε, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία του δικαστηρίου εξέδωσε ένα φετφά, με τον οποίο νομιμοποιεί τα «έγγραφα ΣΤΑΖΙ», διατάζει την ανάγνωσή τους και τα καθιστά αποδεικτικό υλικό της δίκης. Αλλά αν η ελληνική δικαιοσύνη αποδίδει τέτοια αξία σε τέτοια πρακτόρικα κουρελόχαρτα, που κανείς δεν μπορεί να πει από πού προέρχονται, πότε κατασκευάστηκαν και τι επεξεργασία έχουν δεχτεί, γίνεται ευκόλως αντιληπτό τι αποδεικτική δικαστική αξία αποκτούν τα επίσημα έγγραφα μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας - κυρίως των «συμμαχικών» χωρών - και φυσικά της δικής μας της ΚΥΠ. Μ' άλλα λόγια, επιστρέψαμε στην εποχή που οι μυστικές υπηρεσίες, η ΚΥΠ και οι ασφαλίτες κατασκεύαζαν ενόχους και έστηναν δίκες. Το σπουδαιότερο δε όλων είναι ότι αυτή η εξέλιξη συνάδει απόλυτα με το νέο τρομονόμο που φέρνει άρον άρον προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατά τα άλλα, το δικαστήριο χτες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αναλώθηκε στην ανάγνωση των «χαφιεδόχαρτων ΣΤΑΖΙ». Η ανάγνωση ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένεται να αρχίσει και η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ