Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εντείνουν την επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα των λαών
  • «Φυγή προς τα μπρος μετά το γύρισμα της πλάτης από τους λαούς, επιχειρούν οι ηγεσίες της ΕΕ
  • «Τα βρίσκουν» (;) για το Ευρωσύνταγμα
  • Ταυτόχρονη επίθεση με τρομοκρατία

Από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Συμφωνία πάση θυσία για το Ευρωσύνταγμα και το νέο πρόεδρο της Κομισιόν επιδιώκουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «25» κρατών - μελών, προκειμένου να θωρακίσουν το παραπαίον ευρω-οικοδόμημα από την αυξανόμενη αμφισβήτηση και «απόρριψη» των λαών, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες των «25» επιχειρούν να αξιοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα - κόλαφο για την ΕΕ, ώστε να πραγματοποιήσουν μια «φυγή προς τα μπρος», διασώζοντας το «ευρωπαϊκό όραμα». Ωστόσο την ίδια στιγμή εντείνεται η επίθεση κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των λαών με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και των ευρωτρομονόμων.

Το «κλίμα» που επικρατεί μεταξύ των κρατών της ΕΕ το απέδωσε με εύσχημο τρόπο ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «υπάρχει πρόβλημα» σήμερα στην ΕΕ, ακριβώς για να «δείξει» τη διέξοδο προς την κατεύθυνση της υπερψήφισης του Ευρωσυντάγματος.

«Είναι ανάγκη να δείξουμε ότι έχουμε όραμα, το οποίο είναι και όραμα των πολιτών», δήλωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί, οπωσδήποτε το Ευρωσύνταγμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές συνέκλιναν ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως το Ευρωσύνταγμα θα «περάσει» από τη Σύνοδο Κορυφής, μέσα και από «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η ιρλανδική προεδρία προς την πλευρά της Βρετανίας. Υποχωρήσεις που αφορούν στη διατήρηση του βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής.

Παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα και της μοιρασιάς των ψήφων, αλλά ελπίζουν ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση.

Οι επιμέρους αλλαγές είναι φανερό ότι δεν αγγίζουν το σκληρό αντιδραστικό πυρήνα του Ευρωσυντάγματος, μέσω του οποίου αποδυναμώνεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία των κρατών, ενισχύεται ο ρόλος των ισχυρών κρατών με την επέκταση της εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, στρατιωτικοποιείται η ΕΕ και νομιμοποιείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου.

Τρομο-επίθεση

Με αμείωτη ένταση όμως οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν την επίθεση κατά των λαών, στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Κινούμενοι στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Μάρτη προχωρούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων «θωράκισης» απέναντι στους λαούς, έχοντας ως «κεκτημένο» την ψήφιση του τρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη. Καθορίζουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων κατασταλτικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, μέσα στο 2004 πρέπει να έχει αποκτήσει επιχειρησιακή ικανότητα ειδική ομάδα (rask Force) της ευρωαστυνομίας (Γιούροπολ), ενώ επανέρχεται η «ιδέα» για τη δημιουργία μιας ευρωΚΥΠ (ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών).

Επίσης μέσα στο 2005 πρέπει να δημιουργηθεί ευρω-ακτοφυλακή, ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών.

Κατά τα λοιπά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζάρια για τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι.

Οι κεντροδεξιοί θεωρούν ότι τους «ανήκει» το πόστο, επειδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διαθέτει τη μεγαλύτερη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τον «εκλεκτό» τους. (Την υποψηφιότητα που θα στηρίξουν αναζητούσαν σε χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ).

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλον Ζούνκερ, που θεωρούνταν ένα από τα «φαβορί», δήλωσε ότι δε θέλει να είναι υποψήφιος. Ανακοίνωσε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Σημίτη, αλλά όχι για το θέμα του προέδρου της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ