Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Προτείνει χαράτσι στους γονείς

Ενδεικτική της στάσης που εξακολουθεί να κρατά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο ζήτημα της συγκεκριμένης αρμοδιότητας - στην οποία βεβαίως αποτυπώνεται και η συνολικότερη πολιτική της άποψη για το ρόλο της ΤΑ - είναι η πρόταση που καταθέτει για το πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί: Με την επιβολή τροφείων στους γονείς. Συγκεκριμένα προτείνεται: «Στο κόστος (σ.σ. λειτουργίας των σταθμών) δε λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα διατροφής και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΚΕ θα εισηγηθεί αυτά να καλύπτονται από τους γονείς». Η πρόταση αυτή αποτυπώνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίου, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που διαθέτουν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μια ανάγνωση του περιεχομένου της έρευνας καταδεικνύει:

  • Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί κατ' αρχήν δεδομένη την υποχρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από το κράτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί να εισηγηθεί τη διεκδίκηση επαρκών πόρων, ώστε να ασκηθεί σωστά η προσχολική αγωγή που υποτίθεται ότι προσφέρουν οι σταθμοί, προχωρά σε προτάσεις εξορθολογισμού των κονδυλίων που ήδη κατανέμονται στους δήμους. Ο «στόχος» είναι να μην υπάρχουν ανισότητες στη χρηματοδότησή τους και όχι αυτή η χρηματοδότηση να είναι επαρκής.
  • Ως αντιστάθμισμα στην υποχρηματοδότηση προτείνεται η επιβολή τροφείων.
  • Αποτελεί παραδοχή η λειτουργία των σταθμών σε ακατάλληλα κτίρια και με έλλειψη υποδομών, αφού δε συνυπολογίζονται στη μέτρηση του κόστους λειτουργίας των σταθμών. Θυμίζουμε πως όταν οι παιδικοί σταθμοί μεταφέρθηκαν στους δήμους ήταν συνολικά στη χώρα 1.450 και οι ανάγκες σε νέα κτίρια ξεπερνούσαν τις 6.500.

Είναι προφανής η... πίστη της ΚΕΔΚΕ στη λογική της φορολόγησης των δημοτών για κάθε υπηρεσία που τους παρέχεται. Πρόκειται για την «εκσυγχρονιστική» άποψη του δήθεν απογαλακτισμού της ΤΑ από την κεντρική εξουσία, της οικονομικής δηλαδή αυτοδυναμίας που θα της προσφέρει η επιβολή και διαχείριση φόρων.

Για το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατσιλινάκος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία υπογραμμίζονται τα προβλήματα και οι ευθύνες: «Οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της λεγόμενης σύγκλισης που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιφέροντας σοβαρότατες αλλαγές, ανάμεσα σε άλλα, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται ανάγλυφα στα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στα πλαίσια των δήμων: Τα νήπια στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με ελλιπές προσωπικό και οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, προκειμένου να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με την καταβολή τροφείων, το ύψος των οποίων σε πολλές περιπτώσεις είναι συγκρίσιμο με τα δίδακτρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ενώ δε δημιουργούνται και νέοι σταθμοί για την κάλυψη των αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ