Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Καταθέσεις μαρτύρων του Χρ. Τσιγαρίδα

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα συνεχίστηκε χτες η δίκη του «ΕΛΑ», ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελ. Μπρίλη αρνήθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση περίπου μιάμιση ώρα πριν την κανονική λήξη, αν και της ζητήθηκε, για το λόγο ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εμφάνισε αυξημένη πίεση κι ένιωσε έντονη δυσφορία. Η πρόεδρος προσπάθησε, φυσικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας άδεια στον Χρ. Τσιγαρίδα να αποχωρήσει από την αίθουσα, κάτι που εκείνος δε δέχτηκε.

Από τους μάρτυρες υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Ν. Γιαννόπουλος που είχε ξεκινήσει να καταθέτει από προχτές, ενώ στην πολύ σύντομη δική του κατάθεση, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Δάνος, εξήρε το ήθος του κατηγορούμενου.

Ο καθηγητής των ΤΕΙ Βαγγέλης Πισίας κατέθεσε επί μακρόν για τον «ΕΛΑ», λέγοντας ότι είναι μια πολιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε στις αρχές της μεταπολίτευσης και ότι τοποθετείται στο χώρο της Αριστεράς. Πρόσθεσε δε, ότι ο «ΕΛΑ» χρησιμοποιούσε χαμηλής έντασης βία ίσα - ίσα για να κρατιέται ένα επίπεδο αντίστασης απέναντι στην κρατική βία, ότι ήταν μια οργάνωση κατά της διεγερτικής τρομοκρατίας, κι ότι έκανε ένοπλες ενέργειες για να προωθεί τις ιδέες και τις θέσεις του κι όχι με κύριο στόχο να προκαλέσει σωματικές και υλικές φθορές ή να πλήξει τη ζωή ατόμων. Τον Χρ. Τσιγαρίδα ο μάρτυρας τον χαρακτήρισε έντιμο άνθρωπο και κοινωνικό αγωνιστή.

Ο δημοσιογράφος Π. Γιώτης στη δική του κατάθεση έκανε εκτενή αναφορά στον «ΕΛΑ» και στα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από άλλες σχετικές οργανώσεις. Αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι οργανώσεις αυτές ήταν συγκοινωνούντα δοχεία και σημείωσε ότι από άποψη πρακτικής ο ΕΛΑ ήταν πολύ μακριά από την «1η Μάη» και την «17Ν», αλλά οι τελευταίες δύο αυτές οργανώσεις ήταν πολύ κοντά στον τρόπο που δρούσαν. Προχώρησε επίσης σε μια σύγκριση ντοκουμέντων του «ΕΛΑ» και της «1η Μάη» υπογραμμίζοντας τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές των δύο αυτών οργανώσεων αλλά και τις στιλιστικές διαφοροποιήσεις των κειμένων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ