Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΑΠΙΟΣ ΠΑΠΑΝΕΟΦΥΤΟΥ
Εξυπηρετεί την ιμπεριαλιστική πολιτική

Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου
Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου
Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ: «Οπωσδήποτε όλο το κείμενο αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο ξεχωρίζουν το άρθρο 13 παρ. 3, αλλά και το άρθρο 15, παρ. 3. Εμμέσως ανοίγουν το δρόμο για τη δίωξη, τη σύλληψη και την έκδοση προσώπων, που δεν έχει διαπιστωθεί εκ μέρους τους τέλεση αξιόποινης πράξης. Απλά χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι κι αυτό αρκεί για να υποστούν όλη την προβλεπόμενη από το κείμενο διαδικασία με άγνωστες συνέπειες.

Ακολουθείται μια γενικότερη δικαιο-πολιτική προσβολής θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με πρόσχημα τη δίωξη της "τρομοκρατίας", αυτή αποκτά πλέον τις διαστάσεις μιας επιβαλλόμενης παγκόσμιας αντεγκληματικής πολιτικής. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η καταστρατήγηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων, μάλιστα, που έχουν τα θεμέλια ισχύος τους στα τελευταία 200 χρόνια, στην περίοδο δηλαδή της προσπάθειας για ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας ως κεντρικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας. Πρόκειται συνεπώς για μια επίθεση που εκτιμώ ότι θα επεκταθεί και σε σειρά άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται με την προστασία της ατομικής ελευθερίας και των ουσιαστικών και δικονομικών εγγυήσεών της.

Η επίθεση αυτή συμβαίνει στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των αναγκών της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής πολιτικής που ασκούν σήμερα οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα θεμέλια αυτής της πολιτικής επεκτείνονται στη φίμωση των λαών και στην προσπάθεια καταστολής των λαϊκών αναγκών και διεκδικήσεων.

Η μόνη απάντηση είναι η ενίσχυση της αντίστασης των λαών, με το κύριο βάρος να πέφτει φυσικά σε εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που πρωταγωνιστούν στην αντιιμπεριαλιστική μάχη. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει και το φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, από όλους αυτούς που πιστεύουν ότι τα κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν τον πυρήνα προστασίας των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ