Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δεν μπορεί να υπερασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα

Το ρόλο του υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων επιδιώκει να παίξει το ΠΑΣΟΚ και επιχειρώντας να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι το κόμμα του θα «ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, με γνώμονα, όπως εντελώς δημαγωγικά προσθέτει, τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής, της μόνιμης απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ομως, τα πρώτα δείγματα γραφής του «νέου» ΠΑΣΟΚ, όπως θέλει να το αποκαλεί ο Γ. Παπανδρέου, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να αντιπαρατεθεί με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ, αλλά, αντίθετα, θα ενισχύσει το ...έργο της, ακολουθώντας ακριβώς τη γραμμή συναίνεσης πάνω στην οποία κινήθηκε η ΝΔ καθ' όλη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Ούτε τέσσερις μήνες δεν έχουν περάσει από την «αλλαγή σκυτάλης» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η ...σκληρή αντιπολίτευση που επαγγέλλεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει φέρει τα πρώτα ...αποτελέσματα. Ο Γ. Παπανδρέου λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές, μιλώντας για πρώτη φορά στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία, καλούσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις «οδηγίες» των Ελλήνων βιομηχάνων, προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει πιο ανταγωνιστική. Στις 26 του Μάη ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο το εγκωμίασε για την ...αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα που έδωσε στους Ελληνες εργαζόμενους. Από τον ίδιο χώρο, αναλύοντας πώς εννοεί τη δήθεν «κοινωνική πολιτική» που διατυμπανίζει, ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την παραπέρα υποταγή της Παιδείας συνολικά στις ανάγκες της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας.

Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο που καθιερώνει τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το καταψηφίζουν, όχι όμως επειδή είναι αντίθετοι με τη μερική απασχόληση και την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά γιατί ήθελαν να καθιερωθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός θέσεων μερικής απασχόλησης!

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ λοιπόν ξεκάθαρα κινείται εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ προσφέρει ουσιαστικά στήριξη στην κυβερνητική πολιτική όσο και αν καμουφλάρεται πίσω από δευτερεύουσας σημασίας διαφωνίες, όπως, π.χ., την περασμένη Πέμπτη κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του ευρωτρομονόμου, όπου συμφώνησε με την ουσία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζουν τις δεσμεύσεις του κόμματός τους απέναντι στην πλουτοκρατία, όπως και ότι τα συμφέροντά της είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά των Ελλήνων εργαζομένων. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και πρέπει να την πείσουν ότι το κόμμα τους είναι «κίνημα λαού» που δήθεν κόπτεται για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Μοναδικός στόχος αυτής της συντονισμένης επιχείρησης είναι ο εγκλωβισμός των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σ' αυτή τη λογική στηρίζεται και η αντικομμουνιστική προπαγάνδα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία εγκαλείται το ΚΚΕ για «ακροδεξιές θέσεις». Το ΠΑΣΟΚ προχωράει σε μια αμερικανικού τύπου αντικομμουνιστική προπαγάνδα διότι ξέρει ότι από τη στιγμή που η πολιτική του είναι στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να ορθώσει διαχωριστικά τείχη ανάμεσα στους λαϊκούς ανθρώπους που ακόμα το ακολουθούν και στο ΚΚΕ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «φιλοδοξεί» ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίσει τον απεγκλωβισμό τέτοιων λαϊκών δυνάμεων και ότι θα δυσκολέψει την αγωνιστική συνάντησή τους με άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές και με τους κομμουνιστές.

Παράλληλα, αυτή η επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόσθετη απόδειξη για το είδος και την κατεύθυνση της λεγόμενης ανασυγκρότησης και ανανέωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δημαγωγικές κορόνες του Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του, μέσα και από την «επιστροφή στις ρίζες του», δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων», συνθήματα που πρόβαλε τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Επιδίωξη του Γ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία ενός κόμματος το οποίο θα αποτρέπει τα μέλη του από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση καθώς και από τη συμμετοχή τους στο μαζικό και λαϊκό κίνημα.

Τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, οι αγωνιστές που βρίσκονται μέσα στις τάξεις του, οι άνθρωποι που με την ψήφο τους του δίνουν «παράταση ζωής» μέσα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του λαϊκού υπερασπιστή απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, γι' αυτό η θέση τους δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ αλλά απέναντί του. Είναι μαζί με τους αγωνιστές που αντιπαλεύουν την πολιτική που υπηρετεί και στηρίζει, γιατί μόνο έτσι θα υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ