Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Τουρκία να ενωθεί τελωνειακά με την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για την Τουρκία στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με την Κύπρο.

Σχολιάζοντας το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ικανοποιητικό, όπως έχει διαμορφωθεί, και καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει την τελωνειακή της ένωση και με τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχετική παράγραφος που πρότεινε η Κύπρος στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενεργοποιήθηκε αφού οι εξηγήσεις που έδωσε η Αγκυρα σε σχέση με την επέκταση της τελωνειακής ένωσής της με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν ικανοποίησαν τις Βρυξέλλες.

Στο τελικό κείμενο προσκαλείται η Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν εκ μέρους της Κοινότητας και των 25 κρατών - μελών της. Το τελικό κείμενο, διαφοροποιείται σε δύο σημεία από το προσχέδιο. Χρησιμοποιώντας πιο ήπια αναφορά στο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί αντί να καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα όμως αφαιρείται εντελώς η φράση, «η Τουρκία να επιδείξει σαφώς την ετοιμότητά της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» και καλείται ουσιαστικά να το πράξει.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Παπαδόπουλος και Φερχόιγκεν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας και στη συνέχεια παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας με τους επιτελείς τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζήτησαν την πορεία των διάφορων σχεδίων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τα όσα άκουσε.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εξήγησε στον κ. Φερχόιγκεν τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά το απευθείας εμπόριο, και το άνοιγμα των κατεχόμενων αεροδρομίων και λιμανιών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πολύ καλή κατανόηση. Σε ερώτηση τι θα γίνει περαιτέρω με το θέμα του εμπορίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης των εμπειρογνωμόνων, διευκρινίζοντας ότι στη συνάντησή του με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν συζήτησαν θέματα γενικής πολιτικής.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα βρουν την καλύτερη διαδικασία και ανέφερε ότι είναι θέμα διαβουλεύσεων και όχι επιβολής.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν συμφώνησαν ότι δεν αναμένονται τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ