Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση

Μέρες απομένουν, πλέον, ως την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη γειτονική Τουρκία (27-29 Ιούνη).

Οπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Ζαμάν, τις μέρες της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη η πόλη ολόκληρη θα ακινητοποιηθεί: δε θα επιτρέπεται «ούτε στα πουλιά» να πετούν πάνω από τη Λεωφόρο Τζουμχουριέτ, το Πάρκο Τάξιμ Γκεζί, το Στάδιο Ινονού, το Πάρκο Κιοτσούκ Τζιφτλίκ και τη Λεωφόρο Αμπντί Ιπεκτσί - περιοχή που έχει ανακηρυχτεί ως «κοιλάδα του ΝΑΤΟ» και στην οποία απαγορεύτηκε πλήρως η πρόσβαση. Η παραλιακή οδός θα κλείσει από το αεροδρόμιο Ατατούρκ ως το Παλάτι Τζιραγκάν με οδοφράγματα παντού. Ολοι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι γύρω από την περιοχή της συνόδου έχουν «αναγνωριστεί», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μουαμέρ Γκιουλέρ, και τους έχουν δοθεί ειδικές ταυτότητες για την πρόσβαση στις εργασίες και στις κατοικίες τους. Από πλευράς δυνάμεων ασφαλείας, η λέξη «δρακόντεια» μάλλον δεν επαρκεί για να δώσει την εικόνα των μέτρων που θα ληφθούν.

Ανάμεσα σε άλλες δυνάμεις, τη φύλαξη της συνόδου θα αναλάβουν: μονάδες κομάντο της στρατοχωροφυλακής, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (MIT), των ΗΠΑ (CIA) και του Ισραήλ (Mossad), και 23.568 αστυνομικοί, ενώ 560 νοσοκόμοι και 94 νοσοκομειακά θα βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή, όπως και 190 μέλη της Πολιτικής Αμυνας.

Οι διαδηλωτές απέναντι στην τρομολαγνία

Απέναντι σ' αυτή τη γιγαντιαία επιχείρηση αστυνομοκρατίας και κατατρομοκράτησης των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την αντισύνοδο των διαδηλωτών, με δεκάδες τουρκικές οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς να έχουν ενωθεί για τις δύο μεγάλες διαδηλώσεις σε Αγκυρα και ειδικά στην Ισταμπούλ, που θέλει «να κλείσει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ», κατά το σλόγκαν των Επιτροπών Εναντίον της Κατοχής και του ΚΚ Τουρκίας.

Οι αρχές έδειξαν τις τελευταίες μέρες τις προθέσεις τους, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές που είχαν κατέβει στο κέντρο της Πόλης, αλλά και πάνω από 15 αφισοκολλητές του ΚΚ Τουρκίας που κρεμούσαν πόστερς που έγραφαν «Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ» στη συνοικία της αστικής τάξης, την Μπεσίκτας, και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΚ Τουρκίας, κέντρα του κράτους και του παρακράτους κινητοποιούν «ομάδες φονιάδων» της ακροδεξιάς. Αλλά αυτό δε θα εμποδίσει, τονίζουν στελέχη του Κόμματος, τις κινητοποιήσεις ούτε θα αναγκάσει τους διαδηλωτές να σωπάσουν. «Λέμε Οχι!», αναφέρει ανακοίνωσή του.

Την 13η του Ιούνη οι Επιτροπές κατά της Κατοχής έστειλαν τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της καμπάνιας «Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ» καθώς και ποιήματα, στην έδρα του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Ηταν μια συμβολική ενέργεια, μετά το πέρας της καμπάνιας συλλογής υπογραφών σ' όλη τη χώρα που είχε ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

Καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών του διευρυμένου ΝΑΤΟ θα συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για τη ματωμένη κατοχή στο Ιράκ, την επέκταση της κατοχής του Αφγανιστάν και το νέο επιθετικό δόγμα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι αναγκαίο, όπως έχει τονίσει το ΚΚ Τουρκίας που ενώνεται με τα άλλα κόμματα της τουρκικής Αριστεράς, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και διαδηλωτές που θα φθάσουν στην Τουρκία απ' όλο τον κόσμο, «να δοθεί ένα μάθημα στην τουρκική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τη Σύνοδο, με στόχο να αυξηθεί το πρεστίζ της στα μάτια του ιμπεριαλισμού και να αναλάβει μεγαλύτερο ματωμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια», αλλά και μια μαχητική απάντηση στο ίδιο το σημαντικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής μηχανής που αποτελεί το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ