Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αντιλαϊκή επίθεση και με τη βούλα του Ευρωσυντάγματος
  • Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι «25» τα βρήκαν για το Ευρωσύνταγμα
  • Ομοφωνία στο κείμενο των συμπερασμάτων που περιλαμβάνει το «πακέτο» της επέλασης κατά των λαών

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία

Eurokinissi

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Η ορατή απειλή ενός δεύτερου ναυαγίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, ανάγκασε τους ηγέτες της να οδηγηθούν σε συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα. Ωστόσο, μέχρι χτες τα μεσάνυχτα δεν είχαν συμφωνήσει στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και παζάρια, που οδήγησαν στην παράταση των εργασιών μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι ηγέτες των «25» «τα βρήκαν» στα ζητήματα του τρόπου λήψης των αποφάσεων και του μοιράσματος των ψήφων που ήταν και αυτά στα οποία διαφωνούσαν και αναμενόταν να ανακοινωθεί η συνολική συμφωνία στο Ευρωσύνταγμα. Συνολικά, όμως, το Ευρωσύνταγμα είναι ο καταστατικός «καθρέφτης» της επίθεσης κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών και της παραπέρα αντιδραστικοποίησης της ΕΕ. Εξάλλου οι «25» ενέκριναν ομόφωνα το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το «πακέτο» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης (Λισαβόνα), τα τρομομέτρα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δεν αλλάζει τη βασική κατεύθυνση για παραπέρα αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και την ενίσχυση του ρόλου των ισχυρών κρατών μέσω και της επέκτασης της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που είχε μοιράσει η ιρλανδική Προεδρία - χωρίς όμως επισήμως να έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία με αυτό - η ειδική πλειοψηφία επιτυγχάνεται όταν συμφωνεί το 55% των κρατών - μελών, τα οποία όμως συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Από την άλλη, αν το 40% των κρατών - μελών που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού της ΕΕ αντιταχθεί σε μια απόφαση που έχει ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, τότε το Συμβούλιο «συζητά το θέμα».

Οσον αφορά στη σύνθεση της Κομισιόν, μέχρι το 2014, θα ισχύει η αρχή «ένα κράτος - ένας επίτροπος», αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει κυκλική ανάκληση κατά τα 2/3, πράγμα που σημαίνει απλά ότι στα επόμενα 15 χρόνια η κάθε χώρα θα έχει επίτροπο τα 10 χρόνια.

Η συμφωνία των «25» για το Ευρωσύνταγμα - στο βαθμό που επισημοποιόταν αργά τη νύχτα - δε σημαίνει την αυτόματη εφαρμογή του, αφού πρέπει να εγκριθεί απ' όλα τα κράτη - μέλη. Ορισμένα, όμως, όπως η Αγγλία και η Δανία, προβλέπουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπου θεωρείται πολύ πιθανό ένα ηχηρό «ΟΧΙ».

Νωρίτερα είχε σημειωθεί εικόνα αδιεξόδου και κρίσης, καθώς όλα τα θέματα παρέμεναν ανοιχτά στο τραπέζι, με την προεδρία να πραγματοποιεί ατέλειωτες διμερείς επαφές, προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και συναινέσεις.

Η κατάσταση ήταν τόσο αποκαρδιωτική, ώστε πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας έκαναν λόγο για «εικόνα χάους».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είχε ανοίξει και το θέμα του «βέτο», που είχε «κατοχυρώσει» μέσω των προτάσεων της ιρλανδικής Προεδρίας, η Βρετανία, για θέματα φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής και εσωτερικών υποθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ