Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Τσεπώνουν όλο και περισσότερα κέρδη

Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του ΣΕΒ και της ICAP για την ελληνική βιομηχανία

Στη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους, στη συρρίκνωση των μισθών, στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στην εντατικοποίηση της δουλιάς και τη χειροτέρευση των όρων της, στηρίζεται η λειτουργία και η κερδοφορία της ελληνικής μεταποίησης (βιομηχανία). Την ώρα που τα δημόσια και τα κοινοτικά κονδύλια, εισρέουν σχεδόν ανεξέλεγκτα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα αφεντικά, αντί να προχωρήσουν σε επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης, βάζουν τα κονδύλια και τα κέρδη από τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, απευθείας στις τσέπες τους. Ως γεγονός, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και μη αμφισβητήσιμη. Ωστόσο έχει άλλη «βαρύτητα» αφού τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα του ΣΕΒ και της ICAP με τίτλο «η ελληνική μεταποίηση εκτιμήσεις για το 2003 και προσδοκίες για το 2004».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά το 2003 τα κέρδη των επιχειρήσεων με ενεργητικό άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, (μεγάλες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με το 2002 παρουσιάζουν αύξηση κερδών της τάξεως του 14,9%, ενώ οι επιχειρήσεις με ενεργητικό μικρότερο των 30 εκατ. ευρώ, (μικρές επιχειρήσεις) τα κέρδη τους αυξάνονται με ρυθμό 13,1%. Σημειώνουμε ότι σ' αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων, δε συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος επεξεργασίας πετρελαίου.

Για την ίδια χρονική περίοδο, το εργατικό κόστος ανά επιχείρηση, διαμορφώνεται ως εξής: Για τις επιχειρήσεις με ενεργητικό άνω των 30 εκατ. ευρώ αυξάνεται κατά 3%, ενώ για τις κάτω των 30 εκατ. ευρώ, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 1,5%. Ο μέσος όρος μεταβολής του εργατικού κόστους για το σύνολο της ελληνικής μεταποίησης είναι μόλις 0,7%! Ο αριθμός των απασχολούμενων στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά το 2003, μειώθηκε κατά 3%, ενώ στις μικρές η μείωση ήταν της τάξεως του 2,7%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις οι οποίες στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν πτώση το 2003 της τάξεως του 28,3%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις η μείωση ήταν της τάξεως του 0,4%.

Για το 2004 οι μεγάλοι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα κέρδη τους θα καταγράψουν αύξηση της τάξεως του 18%, το εργατικό κόστος θα διαμορφωθεί στα 3,4% και η απασχόληση θα αυξηθεί μόλις κατά 1,1%. Οι πάγιες επενδύσεις θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία κατά 4,2%. Για τις μικρές επιχειρήσεις τα κέρδη εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 0,4%, το εργατικό κόστος μείωση κατά 1,7% ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων θα καταγράψει μείωση κατά 2,4%. Οι πάγιες επενδύσεις θα κινηθούν πτωτικά με ρυθμό 4,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ