Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Χρυσώνουν το χάπι»

Τη στιγμή που η ΕΕ ταΐζει μεταλλαγμένα τους πολίτες της, ανακοινώνει και «μέτρα στήριξης» της βιολογικής γεωργίας

Την ώρα που οι πολυεθνικές, αξιοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, έχουν καταστρώσει απίθανα σχέδια για την επιβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην αγροτική οικονομία και τα κρούσματα, ακόμα και της υπόγειας διοχέτευσής τους, διαδέχονται το ένα το άλλο, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έρχονται να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για την προώθηση των «βιολογικών προϊόντων», με προφανή σκοπό την άμβλυνση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης που προκάλεσε η πρόσφατη άρση του μορατόριουμ απαγόρευσης των μεταλλαγμένων.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοι συμφώνησαν στη «μακροχρόνια στήριξη και προώθηση του τομέα», σκοπεύοντας «στην ενθάρρυνση των Ευρωπαίων παραγωγών» για τη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών τους σε βιολογικές, με στόχο «την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή».

Αυτό βέβαια που δεν ξεκαθάρισαν - και δε θα μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν - είναι το πώς θα διασφαλιστεί η μη επιμόλυνση των βιολογικών καλλιεργειών από τις μεταλλαγμένες και εντέλει πόση αξία θα έχει «για τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών» ένα βιολογικό μεν, μεταλλαγμένο δε, προϊόν...

Οσο για τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδη, ότι «για την Ελλάδα βιολογική γεωργία σημαίνει μηδενική παρουσία γενετικής τροποποίησης» και επίσης πως «στο σημείο αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία παραχώρηση», μόνο ως... αστείο μπορεί να θεωρηθεί, από τη στιγμή που κάθε τόσο και μία ακόμη περίπτωση παράνομης εισαγωγής ή και καλλιέργειας μεταλλαγμένων σπόρων, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν το δεύτερο κύριο ζήτημα που απασχόλησε το χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Απ' ό,τι φαίνεται, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ είναι έτοιμοι, στο όνομα της «στήριξης των λαών του τρίτου κόσμου», με απλά λόγια δηλαδή της δικής τους νεοαποικιακής πολιτικής, να λάβουν ακόμη πιο αρνητικές αποφάσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες του μεσογειακού Νότου. Χτες, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ζήτησαν τη συνέχιση της δασμολογικής προστασίας στο ρύζι, αίτημα που δε φαίνεται να αφορά τους ισχυρούς Βόρειους εταίρους τους, μιας και είναι πιο... συμφέρουσα η εισαγωγή του προϊόντος αυτού, από τις δικές τους εταιρίες που έχουν έδρα χώρες του «τρίτου κόσμου». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της ΕΕ έχει μπει και η ζάχαρη, προϊόν για το οποίο ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, προετοίμασε την άμεση μείωση του ισχύοντος καθεστώτος στήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ