Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Φεύγω κι από βουλευτής αν...

Τρικυμία στον ΣΥΝ από δηλώσεις του βουλευτή του

Μια συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου, «φαβορί» στην κούρσα διαδοχής του Ν. Κωνσταντόπουλου, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προκάλεσε τρικυμία στην Κουμουνδούρου και αιφνιδίασε το «αριστερό ρεύμα», που έβλεπε έως εκείνη τη στιγμή με ιδιαιτέρως θετικό βλέμμα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, την οποία αρκετοί εκτιμούν πως «έκαψε» με αυτή του τη συνέντευξη.

Ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε τρεις όρους για να διεκδικήσει την προεδρία του Συνασπισμού, απειλώντας μάλιστα πως αν δε γίνουν δεκτοί θα υποβάλει την παραίτησή του και από βουλευτής του κόμματος! Ζητά, συγκεκριμένα, πολιτική φυσιογνωμία μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία, κατεύθυνση ενότητας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και διάλυση των εσωκομματικών τάσεων. Ιδιαίτερα επικριτικός, παρομοίασε τον Συνασπισμό με ένα «παχύσαρκο δυσκίνητο άτομο», λέγοντας πως «είναι καρικατούρα σε ένα κόμμα του 3%-4% να λειτουργούν στο εσωτερικό του 4 ή 5 κόμματα, να μοιράζεις σε φέουδα μια μονοκατοικία είναι παραλογισμός». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ηγετικά όργανα του ΣΥΝ.

Κατέκρινε ακόμα ως «βεβιασμένη, απόλυτη, χωρίς την κάλυψη καν της κυπριακής Αριστεράς, θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν», το «κομφούζιο του ευρωψηφοδελτίου» και δήλωσε εν κατακλείδι: «Αισθάνομαι ήδη αβάστακτο το φορτίο της διάψευσης και της αγνωμοσύνης απέναντι σε όσους στις εθνικές εκλογές επένδυσαν πάνω μας πολιτικούς στόχους και αξίες και ψάχνουν σε ποιο σημείο του ορίζοντα θα βρεθούμε την άλλη στιγμή. Ο ηθικός μου κώδικας απαιτεί πριν την επομένη του συνεδρίου να έχω καταθέσει την παραίτησή μου κι από βουλευτής».

Επισήμως το «αριστερό ρεύμα», που ταλαντεύεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες Αλαβάνου και Δραγασάκη, δε σχολίασε τη συνέντευξη. Στελέχη του όμως την επέκριναν λέγοντας πως δεν υπηρετεί την προσπάθεια για ένα ενωτικό συνέδριο και για την ανάδειξη ενός προέδρου ευρείας αποδοχής.

Στο μεταξύ, στους Γ. Δραγασάκη, Φ. Κουβέλη και Μ. Παπαγιαννάκη που θεωρούνται πιθανές υποψηφιότητες για την προεδρία, με τους δύο πρώτους να συγκεντρώνουν περισσότερες ελπίδες, προστέθηκε το όνομα του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος λέγεται πως δέχτηκε προτάσεις να ηγηθεί μιας ενωτικής προσπάθειας και να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΝ. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, υιοθέτησε όμως εν μέρει την άποψη του Αλ. Αλαβάνου για τις τάσεις λέγοντας πως ο ΣΥΝ δεν πρέπει να δίνει «την εικόνα μιας χαλαρής ομοσπονδίας τάσεων και ομάδων». Τέλος, να σημειώσουμε πως ο Δ. Παπαδημούλης αμφισβήτησε εκ νέου την απόφαση της ΠΓ για εναλλαγή στη θητεία στην Ευρωβουλή λέγοντας: «Μέχρι τώρα είχαμε τον Αλαβάνο για 23 χρόνια και τον Παπαγιαννάκη για 15 χρόνια. Δε νομίζω ότι αυτό το θέμα θα το θέσω μόνο εγώ στο συνέδριο. Θα το θέσουν πολλοί. Χρειάζεται να μπουν περιορισμοί στις θητείες, αλλά να μπουν για όλους και για όλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ