Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χρήμα στο κεφάλαιο ... προγράμματα στους ανέργους!

Με τη γνωστή συνταγή ΠΑΣΟΚ πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα της ανεργίας

Το δρόμο της «κατάρτισης», δηλαδή της καλυμμένης ανεργίας, δείχνει στους υπό απόλυση εργάτες η κυβέρνηση
Το δρόμο της «κατάρτισης», δηλαδή της καλυμμένης ανεργίας, δείχνει στους υπό απόλυση εργάτες η κυβέρνηση
«Συνταγή αλά ΠΑΣΟΚ» είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που συζήτησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Οι δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανακατώνει την ίδια αντεργατική σούπα και σκοπεύει να επαναλάβει τα ίδια αποτυχημένα προγράμματα «περί κατάρτισης και επανακατάρτισης» των ανέργων.

Ταυτόχρονα αξιοποιεί τον υπαρκτό κίνδυνο για νέα έξαρση της ανεργίας μετά το τέλος των ολυμπιακών έργων, ως το κατάλληλο πρόσχημα ώστε να προωθήσει νέα προνόμια σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ακριβώς έκανε και η προκάτοχός της. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και επιχειρήσεις, επισείοντας τον «πέλεκυ της ανεργίας», διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να «περπατήσουν» τη στρατηγική της Λισαβόνας για την παραπέρα ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Μέσα, λοιπόν, στη γενική αοριστία για τα μέτρα υπέρ των ανέργων, ο υπουργός Απασχόλησης ήταν πολύ συγκεκριμένος στο ότι «θα υπάρξει το κατάλληλο πλέγμα μέτρων (φορολογικών, αναπτυξιακών) σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών...». Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση βιάζεται να βάλει σε εφαρμογή το προεκλογικό της πρόγραμμα, που ξεκάθαρα προέβλεπε μείωση της φορολογίας των κερδών και πάσης φύσεως προνόμια και διευκολύνσεις σε όφελος των επιχειρήσεων και πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης»! Επιπλέον, η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, δίπλα στην πληθώρα των επιδοτήσεων και των απαλλαγών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το σύνθημα στο πανό των εργατριών τα λέει όλα...

Motion Team

Το σύνθημα στο πανό των εργατριών τα λέει όλα...
Ταυτόχρονα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το ταχύτερο δυνατόν» θα προωθηθούν τα «προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των ανέργων». Θα επαναληφθεί δηλαδή το έγκλημα διασπάθισης τεραστίων κονδυλίων από τους επιτήδειους, που έχουν ως μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα την ανακύκλωση των ανέργων.

Ενα απτό δείγμα για την αξία αυτών των προγραμμάτων είναι και η εξαγγελία του Π. Παναγιωτόπουλου για 500 ανέργους που θα καταρτιστούν μέσα από το πρόγραμμα «Stage», για να είναι - όπως είπε - αρωγοί στα συνεργεία ελέγχου των τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης..! Αυτή ήταν και η μόνη «συγκεκριμένη» εξαγγελία της κυβέρνησης.

Κατά τ' άλλα, για το ενδεχόμενο να βρεθούν χωρίς δουλιά χιλιάδες εργάτες των ολυμπιακών έργων, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι δρομολογεί «μια προληπτική διαχείριση των προβλημάτων απασχόλησης στα ολυμπιακά έργα» και πως «προχωρά στην όσο το δυνατόν πιο συστηματική καταγραφή του αριθμού τους». Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σειρά επαφών με τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πάρει μέρος στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

Και εδώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη γνωστή «καραμέλα» της καταγραφής, ως το φάρμακο διά πάσαν νόσο..! Μόνο που οι όποιες απογραφές δε δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ούτε τα περίφημα προγράμματα «επανακατάρτισης». Οσο «για τα κίνητρα για τη γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα» - για τα οποία έκανε λόγο ο υπουργός - και αυτά δοκιμάστηκαν την τελευταία δεκαετία με καταθλιπτικά για τη μοίρα των ανέργων αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο που η περίφημη «επαγγελματική κινητικότητα» σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει την καταστροφή ακμαίων κλάδων της οικονομίας, αλλά και τεχνογνωσίας και την «επανεκπαίδευση» των ανέργων σε δουλιές του ποδαριού... Τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής Επιτροπής μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους εργαζόμενους και στους ανέργους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ