Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο,τι ζητήσει... ο ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπαγορεύει, ο πρόεδρος της κυβέρνησης υλοποιεί... Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων ώσπου οι εργάτες να αρχίσουν να μετράνε και να πράττουν σε αντίστροφη κατεύθυνση

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπαγορεύει, ο πρόεδρος της κυβέρνησης υλοποιεί... Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων ώσπου οι εργάτες να αρχίσουν να μετράνε και να πράττουν σε αντίστροφη κατεύθυνση
Επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η πολιτική που εξυπηρετεί την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να βελτιώσει την απασχόληση, αλλά αντίθετα θα βαθαίνει το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελούν και τα ευρήματα έρευνας του ΣΕΒ και της ICAP που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η απασχόληση στη βιομηχανία - εξαιρουμένου του κλάδου του πετρελαίου - το 2003 ήταν ουσιαστικά στάσιμη. Μάλιστα στις μεγάλες επιχειρήσεις επήλθε μείωση της απασχόλησης της τάξης του 3%! Να πώς εξηγείται το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών προ φόρου κατά 14,9% ενώ οι επενδύσεις τους την ίδια χρονιά μειώθηκαν κατά 28,3%..!

Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνει η έρευνα, «η συνεχιζόμενη άνοδος των μεικτών κερδών πρέπει να αποδοθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας... στη συγκράτηση του κόστους εργασίας και στην ανατίμηση του νομίσματος η οποία περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών».

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την απασχόληση το 2004. Εκτιμάται ότι από τη στασιμότητα του 2003, θα πάμε σε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 17,9%!

Και όμως, αυτή την κατάσταση επιδιώκει να διαιωνίσει και να ενισχύσει η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλωστε τα μέτρα στα οποία προσανατολίστηκε η κυβερνητική επιτροπή περιέχονται ήδη στις αξιώσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ.

Σε σχετική μελέτη που περιέχεται στην έκθεση του ΣΕΒ για την Ελληνική Βιομηχανία και παρουσιάστηκε στη γενική του συνέλευση, οι βιομήχανοι δεν κρύβουν λόγια και απαιτούν μεταξύ άλλων:

-- Ουσιαστική μείωση φορολογικού βάρους επιχειρήσεων.

-- Φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.

-- Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση χρόνου εργασίας.

-- Καθιέρωση ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

-- Ενίσχυση θεσμού τοπικών και περιφερειακών συμφώνων απασχόλησης.

-- Προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά.

-- Επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Χτες η κυβερνητική επιτροπή έσπευσε να ικανοποιήσει ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις. Το πρόβλημα της ανεργίας, ήταν για την κυβέρνηση ο «φερετζές» για να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ (2019-06-15 00:00:00.0)
Βαρβαρότητα χωρίς τέλος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2014-08-03 00:00:00.0)
Τι λέει ο ΣΕΒ για τα μνημόνια; (2013-05-16 00:00:00.0)
Τσεπώνουν όλο και περισσότερα κέρδη (2004-06-22 00:00:00.0)
Αύξηση κερδών και μείωση της απασχόλησης (2003-06-13 00:00:00.0)
Οι πλούσιοι προσδοκούν να γίνουν πλουσιότεροι (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ