Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά

Η πρόταση του ΚΚΕ για την ενίσχυση των ανέργων

Στην ενίσχυση του κεφαλαίου και στην ανακύκλωση της ανεργίας στοχεύουν τα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας ότι η ανεργία αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής που υπηρετούν πιστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στοχεύει στη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Κάτι που ένα χρόνο πριν αναδείκνυε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ - με αφορμή το μπαράζ απολύσεων σε διάφορες επιχειρήσεις - τονίζοντας ότι η αιτία της ανεργίας «έχει άμεση σχέση με το ποιος κάνει το κουμάντο στην ανάπτυξη, ποιον υπηρετεί η ανάπτυξη. Βρίσκεται, δηλαδή, στην εξουσία του κεφαλαίου, στην κυριαρχία των μονοπωλίων». Ακόμα, επισήμανε πως η στήριξη της λογικής του μονόδρομου της ΕΕ από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ όξυνε το πρόβλημα της ταξικής εκμετάλλευσης και της ανεργίας καθώς «η πολιτική της ΕΕ είναι καθαρή... στηρίζει τα κέρδη, τα κεφάλαια... Αναπαράγει και οξύνει σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα την ανεργία, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια».

Ετσι, είναι ακόμα πιο αναγκαία και επίκαιρη η επισήμανση του ΚΚΕ ότι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά των απολύσεων και της ανεργίας, για την ίση μεταχείριση των δύο φύλων και των μεταναστών είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Ενας αγώνας που «πρέπει να αναπτύσσεται ενιαία προς δύο αλληλοσυνδεόμενες κατευθύνσεις»: να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της και, ταυτόχρονα, να διεκδικεί προστασία των ανέργων, προστασία των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μη μεγαλώσει η εξαθλίωση και η φτώχεια. Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ διεκδικεί για όλους τους ανέργους και τους απολυμένους:

1. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

2. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

3. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

4. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.

5. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

6. «Πάγωμα» των δανείων.

7. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

8. Επιχορήγηση του ενοικίου.

9. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

10. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει την προσοχή του στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα επιβάλει παραχωρήσεις και κατακτήσεις και θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας, για να διεκδικήσει το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του λαού. Ωστε, σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας να μπορεί «να τεθεί σχεδιασμένα και προγραμματισμένα σε πλήρη κίνηση ο πλούτος της χώρας» γιατί «μόνον έτσι μπορούν να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα η πλήρης εργασία, η βελτίωση της ζωής του λαού, οι υψηλές παροχές και τα δικαιώματα ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ