Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Επιχειρείται η τριχοτόμησή του
«Τέτοιες πρακτικές υποβαθμίζουν το προπτυχιακό στάδιο των σπουδών μας, κατακερματίζουν το πτυχίο μας και το αποσυνδέουν από το επάγγελμα», καταγγέλει η ΠΚΣ Φιλοσοφικής Σχολής.

Προσπάθεια διάσπασης του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) σε τρία επιμέρους τμήματα (Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής) επιχειρείται στην Φιλοσοφική Σχολή. Η τριχοτόμηση αυτή της σχολής έχει δημιουργήσει την έντονη αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι με αυτόν τον τρόπο κατακερματίζεται το πτυχίο τους και το αποσυνδέεται από το επάγγελμα. Η επιχειρούμενη αυτή διάσπαση του Τμήματος ξεκίνησε πέρσι όμως κάτω από την πίεση των φοιτητών δεν προχώρησε.

Προχτές στην ΦΠΨ φοιτητές του Τμήματος πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της σχολής όπου πραγματοποπούνταν Γενική Συνέλευση Τμήματος των καθηγητών (σ'αυτήν συμμετέχουν και φοιτητές εκπρόσωποι των παρατάξεων), όπου απαίτησαν να παραμείνει ενιαίος ο χαρακτήρας του τμήματος. Επίσης, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια επιβολής 5ου έτους σπουδών στο παιδαγωγικό τμήμα, όπου θα παίρνουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, και όχι κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σπουδών τους.

Η ΓΣ τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας αλλά και επειδή οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων δεν υπέγραφαν για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο πρόεδρος του Τμήματος δεσμεύτηκε κάτω από την πίεση των φοιτητών να πραγματοποιηθεί ΓΣ μετά το Πάσχα όταν θα υπάρχει απαρτία.

«Με την δημιουργία των νέων αυτών τμημάτων δεν εξασφαλίζονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεν είναι ξεκάθαρο για το τι θα "είμαστε" όταν αποφοιτούμε απ' αυτά, αν θα μπορούμε να διοριστούμε εκπαιδευτικοί στην μέση εκπαίδευση», μας λέει η Ζωή Μπογιαρίδου , φοιτήτρια στο τρίτο έτος της ΦΠΨ. Οτι αφορά τους φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΦΠΨ σημειώνει ότι και αυτοί θα επηρεαστούν αν θα τριχοτομηθεί: «Τι θα λένε όταν πάνε να ζητήσουν δουλιά για παράδειγμα σε ένα φροντιστήριο οι απόφοιτοι του ΦΠΨ; Οτι είναι απόφοιτοι ενός τμήματος που κρίθηκε ανεπαρκές και διαλύθηκε;».

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τους φοιτητές της φιλοσοφικής αλλά όλους των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών. Επίσης δεδομένου ότι το καλοκαίρι θα έχουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αυτό προωθεί την λογική της αποσύνδεσης του πτυχίου με το επάγγελμα. Αυτό προσπαθούν να το περάσουν περίτεχνα», μας λέει στην συνέχεια η Βαγγελιώ Πλατανιά, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής Σχολής.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Φιλοσοφικής καταγγέλει την μεθοδευμένη αυτή προσπάθεια διάσπασης του ΦΠΨ, προσπάθεια που με «"περισσό ζήλο" υπερασπίστηκαν οι καθηγητές του τμήματος», επισημαίνει. Το σύνολο των φοιτητών μέσα από τις συνελεύσεις τους έχουν ταχθεί ενάντια στην τριχοτόμηση του ΦΠΨ σε τμήματα φιλοσοφίας, ψυχολογίας, και παιδαγωγικής καθώς «μάλιστα το παιδαγωγικό τμήμα θα αποτελέσει το 5ο έτος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας (βλέπε τον ν. 2525/97) στο οποίο θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί εφόσον η παιδαγωγική ειδίκευση πετιέται έξω από το πτυχίο», τονίζει η ΠΚΣ.

«Τέτοιες πρακτικές υποβαθμίζουν το προπτυχιακό στάδιο των σπουδών μας, κατακερματίζουν το πτυχίο μας και το αποσυνδέουν από το επάγγελμα», σημειώνει η ΠΚΣ τονίζοντας ότι στις προσπάθειες τους αυτές «να μας πετάξουν στην ανεργία θα μας βρουν αντιμέτωπους. Απαντάμε με τις μαζικές διαδικασίες μας, με τους συλλογικούς μας αγώνες, απαντάμε δυναμικά με ακόμα πιο ισχυρή Πανσπουδαστική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ