Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αποπροσανατολιστική η φασαρία για τις κληρώσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την προσπάθεια στελεχών της ΠΑΣΚΕ και του ΟΕΚ να κρύψουν τις ευθύνες τους για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στον Οργανισμό

Στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και το κουκούλωμα των θέσεών τους γύρω από τα ουσιώδη ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στοχεύουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ορισμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της διοίκησης του ΟΕΚ, που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για την καθυστέρηση της κλήρωσης των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού. Ετσι, τη στιγμή που σηκώνουν κουρνιαχτό γύρω από αυτό το ζήτημα, κλείνουν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι ο ΟΕΚ, όπως και άλλοι οργανισμοί, έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων των εργαζομένων.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος και σημειώνει: «Ξαφνικά ανακάλυψαν το πρόβλημα της κλήρωσης αυτοί που κλείνουν ερμητικά τα μάτια στις κακοφτιαγμένες κατασκευές κατοικιών σε μια σειρά πόλεις (Ανθήλη, Λαμία, Τύρναβο και αλλού), όπου σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν περισσότερο με στάβλους παρά με κατοικίες. Για όλη αυτή την κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες τα επιτελεία και η πολιτική των κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων του δικομματισμού».

Η Ομοσπονδία τονίζει χαρακτηριστικά: «Τι έκαναν για να αποτρέψουν τις μεσαιωνικού τύπου εργασιακές σχέσεις που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία τόσο στο Ολυμπιακό Χωριό όσο και γενικότερα; Τι θα μπορούσαν να κάνουν όταν είχαν υπογράψει "εργασιακή ειρήνη" με τον Οργανισμό "Αθήνα 2004" για να τελειώσουν τα ολυμπιακά έργα γρήγορα και μαζί με αυτά και η ζωή των εργατών (7 νεκροί στο Ολυμπιακό Χωριό και συνολικά 14 στα Ολυμπιακά έργα) και μέσω αυτής της υποτιθέμενης εθνικής ανάγκης να επιβάλουν την ανατροπή συθέμελα των εργασιακών σχέσεων; Ούτε μια καταγγελία δεν τόλμησε να βγάλει η ΓΣΕΕ για τους νεκρούς εργάτες».

Οπως μάλιστα αναφέρει, τα πανωπροίκια στους εργολάβους, κατά ομολογία του πρώην προέδρου του ΟΕΚ, έφτασαν τα έξι δισεκατομμύρια δραχμές. «Τι έκαναν, υπογραμμίζεται, για να περιφρουρήσουν την περιουσία του ΟΕΚ από τα "αρπακτικά", τις κατασκευαστικές εταιρίες;

Πού ήταν οι σωτήρες της εργατικής τάξης, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τον ΟΕΚ στην περιπέτεια κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού; Υποχρέωση που έπρεπε να αναλάβουν το κράτος, οι κυβερνήσεις; Με τη δαπάνη για το Ολυμπιακό Χωριό ο ΟΕΚ θα έκανε χιλιάδες κατοικίες να στεγάσει χιλιάδες άστεγες οικογένειες και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Αλήθεια, γιατί κανείς δεν τολμά να μας πει ποια θα είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο;».

Και συνεχίζει: «Γιατί όμως αυτοί οι νεόκοποι προστάτες της εργατικής τάξης δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι το κράτος δε δίνει δίνει δεκάρα στον ΟΕΚ; Αντίθετα και τα 100 εκατομμύρια δραχμές, που προβλέπονταν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, τα κατάργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δε λένε κουβέντα και συμφωνούν στον προσανατολισμό του ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις Τράπεζες, αντί να δίνει δάνεια από ίδια κεφάλαια, με όρους που αντιστοιχούν στις ανάγκες των εργαζομένων για εξασφάλιση στέγης».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων θεωρεί απαραίτητο να «προχωρήσει η διοίκηση του ΟΕΚ στην έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις κλήρωση των κατοικιών του ΟΕΚ στους δικαιούχους. Να ξεκινήσει έγκαιρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ανακατασκευή των κατοικιών χωρίς καθυστερήσεις, όχι με απευθείας αναθέσεις, αλλά με διαφανείς διαγωνισμούς, χωρίς πανωπροίκια και σε αυστηρά τακτό χρονικό διάστημα. Να διεκδικήσει ο ΟΕΚ από την κυβέρνηση τα όσα έχουν συμφωνηθεί για την ανακατασκευή και τις άλλες υποχρεώσεις. Να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στο κατασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε να στεγάσει τους δικαιούχους με ποιοτική και φτηνή κατοικία. Να διαθέτει δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια και να πάψει ο Οργανισμός να στέλνει πελάτες στις Τράπεζες και να δημιουργεί ομήρους στους τραπεζίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ