Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το «Ισραήλ» της Λατινικής Αμερικής;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα και προμηθευτές του στρατού είναι άμεσα εμπλεγμένοι σε πολεμικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων σε όλη την επικράτεια της Κολομβίας, στο πλαίσιο του «Πατριωτικού Σχεδίου» και της «Δημοκρατικής Ασφάλειας» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, κύριος στόχος του οποίου είναι η διεξαγωγή ενός βρώμικου και απάνθρωπου πολέμου ενάντια στον κολομβιανό λαό και ειδικά ενάντια στο λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα, όπως κατήγγειλε, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Anncol, ο Ντιέγκο Εσκομπάρ, συνδικαλιστικό στέλεχος, κατά τη διάρκεια αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης, που οργανώθηκε στο Λονδίνο ενάντια στην επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και για την αλληλεγγύη στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και τα κινήματα.

Ο Εσκομπάρ, κάνοντας συνοπτική ενημέρωση για τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού όσον αφορά στην Κολομβία, τόνισε ότι τα πάντα συγκλίνουν στο ότι τα σχέδια των ΗΠΑ είναι να μετατρέψουν την Κολομβία στο «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής».

Και όχι μόνον αυτό... χθες, η Γερουσία συζητούσε το αίτημα της κυβέρνησης Μπους να αυξήσει σε 800 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών και σε 600 τον αριθμό των υπεργολάβων των ΗΠΑ στην Κολομβία, από 400 που είναι το νόμιμο όριο και για τις δύο κατηγορίες, ενώ δεν πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση η εμπλοκή των Αμερικανών σε μάχες, η οποία τυπικά «απαγορεύεται».

«Καλύτερα του αναμενομένου», εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Κολομβίας εναντίον των Μαρξιστών ανταρτών, και ο πόλεμος μπορεί να είναι επιτυχής, ακόμη και χωρίς να σταλούν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο στρατηγός Τζέιμς Χιλ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Εντούτοις, υπερασπίστηκε το σχέδιο διπλασιασμού του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κολομβία. Υποστήριξε ότι η αύξηση του νομίμου ορίου θα καθιστούσε ευκολότερο για την Ουάσιγκτον το να υποστηρίξει τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις του στρατού της Κολομβίας. «Το Σχέδιο Πατριότα θα συνεχίσει να είναι επιτυχές, δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου γι' αυτό (...αλλά) μπορώ να προσφέρω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια με μια αύξηση», του στρατιωτικού προσωπικού και των πολιτών - υπεργολάβων του αμερικανικού στρατού που επιχειρούν στην Κολομβία, τόνισε ο Χιλ.

Το Σχέδιο Πατριότα, πρόσθεσε ο Χιλ, έχει στόχο να «μεταφέρει τη μάχη» στο χώρο των παράνομων αντάρτικων στρατών, περιλαμβανομένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC. Ο στρατός της Κολομβίας ελπίζει ότι η επιθετική στρατηγική που ακολουθεί θα «συντρίψει» τις αντάρτικες οργανώσεις έως το 2006 ή ότι θα τις αναγκάσει να διαπραγματευτούν το τέλος του 40ετούς εμφυλίου πολέμου με τους όρους της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ