Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στο πρόσωπο του Ταϊλάν διωκόμαστε όλοι»

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία - απαίτηση να μην εκδοθεί ο Κούρδος αγωνιστής

Την αλληλεγγύη τους στον Κούρδο αγωνιστή Ταϊλάν και την απαίτησή τους να μην εκδοθεί στη Γερμανία, όπου διώκεται, δήθεν για τρομοκρατική δράση, διαδήλωσαν εκατοντάδες κόσμου και πλήθος φορέων που, χτες το απόγευμα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης, φορέων και οργανώσεων, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Αιτήματα τα οποία ισχύουν για κάθε λαϊκό αγωνιστή που μάχεται ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τα οποία συνδέονται με τις μαζικές και έντονες λαϊκές αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει το νέο κύμα μέτρων καταστολής των κοινωνικών αγώνων που κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολογούν με το νέο «τρομονόμο», το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κ.ά.

«Πριν καν νομοθετήσουν τον "ευρωτρομονόμο" και το ευρωένταλμα προσπαθούν να τα εφαρμόσουν στην πράξη», σημείωσε ο συναγωνιστής του Ταϊλάν και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, Φρατ. Η αλληλεγγύη στον Ταϊλάν που απειλείται με έκδοση λόγω της αντιιμπεριαλιστικής και αντιφασιστικής του δράσης είναι χρέος κάθε αγωνιστή, απάντηση στην καταπάτηση και παραβίαση των λαϊκών, δημοκρατικών, εργατικών δικαιωμάτων, τόνισε.

«Η κυβέρνηση θέλει με τον Ταϊλάν να κάνει πρόβα τζενεράλε του υπό ψήφιση τρομονόμου» επισήμανε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δημ. Αγκαβανάκης. «Ενοχλεί την κυβέρνηση και την ΕΕ η αγωνιστική στάση». Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να θωρακίσει την αντιλαϊκή πολιτική της με περισσότερα και πιο αντιδραστικά νομοθετήματα. «Στο πρόσωπο του Ταϊλάν διωκόμαστε όλοι», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, για την απελευθέρωσή του», αλλά και πως κι αν ακόμα ψηφιστεί ο «τρομονόμος» «θα καταργήσουμε κάθε απαγόρευση της λαϊκής δράσης».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι δύο από τους τρεις πρώην πολιτικούς κρατουμένους κι απεργούς πείνας από την Τουρκία, που ο Ταϊλάν βοήθησε να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα (για το οποίο και καταδικάστηκε). Ποιήματα απήγγειλαν οι ηθοποιοί: Ν. Ζώκας, Ντ. Ρέγκου. Χαιρέτισαν ο Γρ. Καλομοίρης από την ΟΛΜΕ και ο Κ. Παπαδάκης από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η ΔΟΕ, η Κοινότητα «18 Ανω», το ΜΕΡΑ και πλήθος άλλων σωματείων και οργανώσεων.

Εκεί βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, Σωματείων και Ενώσεων Ελλάδος.

Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και τη Βουλή, στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στον Ταϊλάν» και «Δεν είναι τρομοκράτες οι αγωνιστές, οι τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές».

Μετά την πορεία, πραγματοποιήθηκε συναυλία στα Προπύλαια με το συγκρότημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τον Βασίλη Λέκκα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο ΣΥΝ επιχείρησε να καπηλευτεί τη χτεσινή συγκέντρωση. Με προχτεσινή του ανακοίνωση καλούσε σε συγκέντρωση «κατά του τρομονόμου» και «κατά της έκδοσης του Ταϊλάν» για χτες την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος (η χτεσινή «Αυγή» έγραφε ότι καλούν σε αυτή τη συγκέντρωση «ο ΣΥΝ και η νεολαία του σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», αποσιωπώντας την Επιτροπή Αλληλεγγύης και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν). Επίσης προχτές με ανακοίνωσή τους καλούσαν σε συγκέντρωση την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο μια σειρά οργανώσεις όπως Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ΔΕΑ, ΚΟΕ, ΜΕΡΑ, ΚΚΕ Μ-Λ.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης είχε ανακοινώσει τη χτεσινή κινητοποίηση ήδη από τις αρχές του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ