Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
«Η απλή χορήγηση υποκαταστάτων δεν είναι αποτελεσματική»

«Τίποτε ψευδέστερον» ότι με ένα χάπι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι η θεραπεία δε γίνεται μόνο με τη χορήγηση υποκαταστάτων, αλλά και με παράλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη από ομάδα ειδικών, όπως ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ. Η απλή χορήγηση υποκαταστάτων δεν είναι αποτελεσματική».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Χρ. Γιαννάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Οργανισμού με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. «Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι όταν δίνουμε ένα χάπι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Τίποτε ψευδέστερον αν δε συνοδεύεται απ' την ψυχοκοινωνική υποστήριξη», είπε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, όμως, απ' ό,τι φάνηκε οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης επικεντρώνονται πρωτίστως στα προγράμματα υποκατάστασης με την εμπλοκή του ΕΣΥ και των μονάδων του ΙΚΑ, όπως ανέφερε ο Χρ. Γιαννάκης. Δηλαδή, οι μονάδες του ΕΣΥ και του ΙΚΑ θα επανδρωθούν με προσωπικό του ΟΚΑΝΑ το οποίο θα εφαρμόσει τα προγράμματα που θα προσδιοριστούν στο μέλλον. Οι 5 Μονάδες υποκαταστάτων της Αθήνας και οι 3 της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν τώρα 1.850 άτομα, είναι τελείως ανεπαρκείς για να υποδεχτούν τους υπάρχοντες εκτός λίστας ασθενείς, που υπερβαίνουν τους 3.000, όπως είπε ο Χρ. Γιαννάκης.

Αναφερόμενος στα Κέντρα Πρόληψης ο Χρ. Γιαννάκης τα χαρακτήρισε αιχμή του δόρατος της πολιτείας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, όμως αναγνώρισε μεγάλες ελλείψεις. Σήμερα λειτουργούν 63 Κέντρα Πρόληψης ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε τον Ιούνη του 2001 υπήρχε η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Πρόληψης ανά νομό ή ανά 40.000 κατοίκους.

Απαντώντας στο ερώτημα για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, που αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, στα «Νέα του ΟΚΑΝΑ», ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος εν πρώτοις παρέπεμψε στον ίδιο τον υπουργό, για να σημειώσει στη συνέχεια ότι αυτό υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. «Δε θα εκχωρήσουμε, πρόσθεσε, κάποιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο «ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να έχει μυστικές κλινικές και να γίνεται όλο αυτό το μπέρδεμα με τη διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών».

Και ο υφυπουργός κατέληξε: «Εδώ είναι το προεδρείο του ΟΚΑΝΑ να θωρακίσει τέτοιους προβληματισμούς, που και διεθνώς υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν παίρνει και τόσο μεγάλες πρωτοβουλίες δράσης σε τέτοια σοβαρά θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ