Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλη μια απόφαση για τα πανωτόκια

Φρένο στους αυθαίρετους υπολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να υπολογίζουν και τόκους από ανατοκισμό (πανωτόκια), ενώ ο νόμος 2912/2001 ρητά το απαγορεύει, προσπαθεί να βάλει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αριθμό 1.448.

Συγκεκριμένα, τράπεζα κατά τον υπολογισμό της οφειλής των δανειοληπτών που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να επανακαθοριστεί το συνολικό χρέος των πελατών τους, υπολόγιζε και τόκους από ανατοκισμό και διάφορα έξοδα. Στο υπέρογκο αυτό ποσό που έβγαζε η τράπεζα έβαζε στη συνέχεια τον συντελεστή (2, 3 ή 4) για να καθοριστεί η τελική οφειλή και τα χρέη έφταναν σε αστρονομικά ύψη. Δηλαδή, οι τράπεζες δεν έπαιρναν υπόψη ούτε καν το νόμο του 2001 για τα πανωτόκια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να υπολογίζουν μόνο τους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας). Αντίθετα, δεν μπορούν να περιλαμβάνουν πανωτόκια, δικαστικά έξοδα και κάθε άλλης φύσης προμήθειες. Ετσι, το δικαστήριο διέγραψε από την οφειλή εταιρίας τον παράνομο συνυπολογισμό ποσού από ανατοκισμούς τόκων και διάφορα έξοδα (δικαστικά, κλπ.) που είχαν συμπεριληφθεί, κατά τη βάση υπολογισμού της οφειλής που είχε κάνει μονόπλευρα η τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ