Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικό «ανάχωμα» στην πολιτική κατά των βιοτεχνών

Νέα πνοή στη δράση της Ομοσπονδίας έδωσαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που επικρότησε τον προσανατολισμό της

Η προσπάθεια περαιτέρω ενεργοποίησης των σωματείων του κλάδου και η συνεργασία, πάνω στα κοινά προβλήματα, με τις δυνάμεις και τα στρώματα που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται σε βάρος των ΕΒΕ, είναι βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, όπως προέκυψαν από τη Γενική Συνέλευσή της την περασμένη Κυριακή.

Η ΓΣ ενέκρινε το διοικητικό απολογισμό της Ομοσπονδίας και με τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων, διαμόρφωσε προγραμματισμό δράσης στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση, αφού κοινή εκτίμηση ήταν πως αποτελεί το πιο δυναμικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Οι αντιπρόσωποι έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, της συνεταιριστικοποίησης σαν της μόνης λύσης απέναντι στην ενδυνάμωση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των ΕΒΕ. Σημαντική έκταση είχε η συζήτηση για το παραεμπόριο, όπου αναδείχτηκαν οι ευθύνες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ελεύθερη αγορά» και των πολυεθνικών για τη διόγκωσή του.

Το δυνάμωμα των συνδικάτων, τα ζητήματα του ασφαλιστικού, της χωροθέτησης, αλλά και η αντίθεση στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με διάφορα προσχήματα, όπως η ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων και η τρομοκρατία, έγιναν επίσης αντικείμενο συζήτησης. Στην απόφαση της ΓΣ δίνεται το στίγμα της περιόδου, καθώς αναφέρεται ότι «εντείνεται η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα επεκτείνονται. Συνεχίστηκε η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυξήθηκαν παραπέρα οι αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων σε βάρος των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων. Η πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς».

Στις διαπιστώσεις της ΓΣ επισημαίνεται ακόμη ότι εντείνεται η χρηματοδοτική ασφυξία των μικρών ΕΒΕ. Σχεδιάζεται η επαναφορά των «αντικειμενικών κριτηρίων» φορολόγησης και η κυβέρνηση υπολογίζει να αρπάξει 2,5 δισ. ευρώ από τους ΕΒΕ με το νέο κλείσιμο των «ανέλεγκτων χρήσεων». Η μείωση της φορολογίας των προσωπικών εταιριών αποτελεί πρόσχημα για τη διπλάσια μείωση της φορολογίας των ΑΕ. Τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα τα καρπώθηκαν λίγες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Τα περισσότερα βιοτεχνικά πάρκα παραμένουν στα χαρτιά.

Ειδική αναφορά γίνεται στα ζητήματα του κρατικού αυταρχισμού, όπου καταδικάζεται ο «ολισθηρός δρόμος» της ενδυνάμωσης των μηχανισμών παρακολούθησης, χειραγώγησης και καταστολής της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Οσο για τη «νέα τάξη» των ΗΠΑ, σημειώνεται πως συντηρεί εστίες πολεμικών συγκρούσεων και απειλεί χώρες όπως την Κούβα και τη ΛΔ της Κορέας, ενώ η ΕΕ συμμετέχει άλλοτε συγκαλυμμένα και άλλοτε απροκάλυπτα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η ΓΣ κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα απαιτείται:

  • Ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα με αποφασιστικό χτύπημα των φαινομένων παράλυσης, αδιαφάνειας και παράτυπων διαδικασιών που οδηγούν στην αποστράτευση και τον αποκλεισμό των συναδέλφων από τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος με σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της ΓΣΕΒΕΕ.
  • Προσέγγιση των αγωνιστικών διεκδικητικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο το δυνάμωμα των αγώνων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
  • Κοινή δράση για τα κοινά προβλήματα και αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή με τους αγωνιζόμενους εργάτες και αγρότες.

Αλλά και η διεκδίκηση μέτρων περιορισμού της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Κλαδικών πολιτικών για τις μικρές επιχειρήσεις. Συνεταιρισμών, προμηθευτικών, παραγωγικών και διάθεσης προϊόντων με ευνοϊκό καθεστώς λειτουργίας. Φορολογικό καθεστώς με βάση τα λογιστικά βιβλία και κατάργηση κάθε «αντικειμενικού» συστήματος και κατάργηση των προνομιών του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα προβάλλεται η ανάγκη για: Προστασία του δικαιώματος στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Ανθρώπινες συντάξεις σύμφωνα με τις προτάσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντίσταση στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί με τους εργαζόμενους (2005-06-28 00:00:00.0)
Αρχισαν οι εργασίες της 13ης Συνδιάσκεψης της ΔΗΚΕΒΕ (1998-05-31 00:00:00.0)
Αγωνιστικός απολογισμός (1997-05-15 00:00:00.0)
Αδιαπραγμάτευτη η κυριακάτικη αργία (1996-10-08 00:00:00.0)
Ενθαρρύνονται πολυεθνικές και πολυκαταστήματα (1996-05-09 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στο απελευθερωμένο ωράριο (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ