Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέα μέτρα γιγάντωσης των μεγαλοκατασκευαστών

Eurokinissi

Με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα του συστήματος ανάθεσης των δημοσίων έργων με τον «μαθηματικό τύπο», η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα πλέγμα νομοθετημάτων που θα δίνει νέα ώθηση στη συγκέντρωση των έργων από το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Με τα μέτρα αυτά, δηλαδή το σύστημα της απόλυτης μειοδοσίας, χωρίς όμως να ισχύουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις, που προανήγγειλε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και με το νομοσχέδιο για την αυτοχρηματοδότηση που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και θα επεκτείνεται ακόμη και σε μικρότερα έργα, οδηγούνται ουσιαστικά στην εξόντωση οι μικρότερες εταιρίες. Πολύ περισσότερο όταν είναι δεδομένη η ανυπαρξία μικρότερων έργων, καθώς περίπου το 80% των πιστώσεων κατευθύνεται στα μεγάλα έργα.

Ολα αυτά τα μέτρα δίνουν επίσης τη δυνατότητα για ένα νέο μοίρασμα της «πίτας» των δημοσίων έργων και παρέχεται το δικαίωμα σε 4 - 5 μεγάλες εταιρίες κάνοντας επέλαση και με τις θυγατρικές τους ανά την Ελλάδα, να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα έργα αυτά και να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Ως πρώτη φάση του σχεδιασμού αυτού μπορούν να χαρακτηριστούν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, σύμφωνα με τις οποίες:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει έτοιμο νομοσχέδιο (που δεν το έδειξε όμως στους δημοσιογράφους) που θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα προβλέπει ως σύστημα ανάδειξης αναδόχου σε όλα τα δημόσια έργα την απόλυτη μειοδοσία σε αντικατάσταση αυτού με τον «μαθηματικό τύπο». Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει με διαφάνεια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογες προϋποθέσεις, όπως: Σωστές μελέτες, τεχνικές προδιαγραφές, σύγχρονα τιμολόγια υλικών και εργασιών, αναβαθμισμένη Δημόσια Διοίκηση και επίβλεψη των έργων, η οποία τελευταία έχει ανατεθεί σε... ιδιωτικές εταιρίες!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε να απαντήσει - χωρίς, πάντως, να πείσει - στα ερωτήματα αυτά υποστηρίζοντας ότι: Μέσα στον Οκτώβρη θα έρθει το νέο νομοσχέδιο για τις μελέτες και ότι όλες οι υπάρχουσες θα επικαιροποιηθούν. Μέσα στον Ιούλη θα υπάρχουν σύγχρονα τιμολόγια για έργα οδοποιίας, φράγματα και σήραγγες και μέσα στο Σεπτέμβρη για υδραυλικά και κτιριακά έργα. Η επίβλεψη θα γίνεται από ομάδες μηχανικών - χωρίς να διευκρινίζει αν θα είναι ιδιώτες - μέτρο που θα συνοδεύεται από ανάπτυξη του Σώματος Επιθεωρητών και από αναδιοργάνωση ολόκληρου του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς βέβαια να δώσει γι' αυτά κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι το νέο σύστημα ανάθεσης θα προβλέπει μία μέρα για την κατάθεση και το άνοιγμα των προσφορών, ενώ δε θα υπάρχουν προαιρετικά δικαιολογητικά για τους εργολάβους. Για την αποφυγή των υπερβολικών εκπτώσεων θα προβλέπεται ο διπλασιασμός της χρηματικής ρήτρας για παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, ενώ οι εγγυητικές επιστολές θα αυξάνονται όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση που δίνει ο ανάδοχος. Θα υπάρξουν επίσης διατάξεις που θα προβλέπουν γρήγορη διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου όταν δεν εκτελεί καλά το έργο. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εκτελεί το 70% του έργου ο ίδιος, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να δίνει σε υπεργολαβίες (το αντίθετο προβλέπεται σήμερα) γεγονός που θα χτυπήσει ακόμη περισσότερο τις μικρές εταιρίες και τις ανταγωνίστριες των μεγάλων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδίδονται με «προίκα» στους εργολάβους (2006-05-09 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ενόψει ΔΕΘ (2005-08-20 00:00:00.0)
Στην κυκλοφορία με προβλήματα και ...υπερβάσεις (2004-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ