Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Συνελήφθη χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Αϊτής, Ιβόν Νεπτίν, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Παράλληλα, η προσωρινή πολυεθνική δύναμη, που αποτελείται από τον Καναδά, τη Χιλή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, «παρέδωσε την ευθύνη στην Αϊτή» στην Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών (Minustha) κατά τη διάρκεια τελετής στο Πορτ-ο-Πρενς, παρουσία του πρωθυπουργού Ζεράρ Λατορτού.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ.-- Μεξικανός εισαγγελέας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι οι αρχές των ΗΠΑ επιτρέπουν σε Μεξικανικές συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά να αγοράζουν όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες «σα να ήταν καραμέλες», λόγω της έλλειψης ελέγχων στις πωλήσεις όπλων στις μεθοριακές περιοχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μεξικανικές συμμορίες μεταφέρουν ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας μικρά αεροσκάφη, τα οποία επιστρέφουν φορτωμένα με όπλα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 330.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τα κρατίδια Ασαμ, Μπιχάρ και Τριπούρα της βορειοανατολικής Ινδίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην εκτέλεση περίπου 16 εμπόρων ναρκωτικών προχώρησαν το Σαββατοκύριακο οι αρχές της Κίνας, προκαλώντας διαμαρτυρίες εκ μέρους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ ομάδας παραστρατιωτικών πιστής στην κυβέρνηση της Σομαλίας και περίπου 100 ενόπλων της φυλής Ντουμπούλε. Η αφρικανική χώρα παραμένει πεδίο άγριων διαγκωνισμών για την εξουσία.

ΡΩΜΗ.-- Απώλειες και στις τοπικές εκλογές της Κυριακής υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η «κεντροαριστερή» αντιπολίτευση κατάκτησε συνολικά 52 από τις 63 επαρχίες και η συμπολίτευση 11. Στους δήμους, η αντιπολίτευση νίκησε σε 22, η κυβέρνηση σε 8.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς, που καταδικάστηκε για το φόνο της Σουηδής ΥΠΕΞ Ανα Λιντ, ζήτησε χτες από δικαστήριο της Στοκχόλμης να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική για νοσηλεία.

ΣΟΦΙΑ.-- Κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε στην υφαλοκρηπίδα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα η βρετανική εταιρία «Melrose Resources», έγραψε χτες η εφημερίδα Τρουντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ