Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σε ρόλο χειροκροτητή

«Ναι» στη συμμετοχή στις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή

Στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ βρέθηκε ο Κ. Καραμανλής, «εξαγνίζοντας» και «νομιμοποιώντας» τις τρομοκρατικές και δολοφονικές επεμβάσεις του.

Παράλληλα, εμφανίστηκε πρόθυμος για συμμετοχή στις «αποστολές» της μηχανής του θανάτου σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», αν και προσπάθησε να περιορίσει την ελληνική συμμετοχή, αναλογιζόμενος προφανώς το πολιτικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, άφησε ανοιχτή τη «μορφή» παροχής βοήθειας στην εκπαίδευση των ιρακινών «δυνάμεων ασφαλείας», ενώ παρέπεμψε για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω» είπε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συνδράμει στην εκπαίδευση των «ταγματασφαλιτών» του Ιράκ. Δήλωσε, όμως, ότι θεωρεί σημαντικό πως η απόφαση του ΝΑΤΟ παρέχει την ευχέρεια στα κράτη - μέλη να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα εφαρμόσουν την απόφαση για την «εκπαίδευση». Αποσαφήνισε όμως ότι είναι απόφαση «η οποία αφορά ολόκληρη τη συμμαχία».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι «άλλο πράγμα είναι η στρατιωτική επέμβαση και άλλο η προτεραιότητα η χώρα αυτή να βρει το δρόμο της στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» (!).

Αναφερόμενος στην επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή τη χαρακτήρισε θετικό βήμα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας «αποτελεσματικότερης και εποικοδομητικής παρέμβασης στην κρίση του Μεσανατολικού».

  • Κήρυγμα φιλοατλαντισμού και ύμνος για το ρόλο του ΝΑΤΟ - «παλαιό» και νέο - ήταν η ομιλία που έκανε νωρίς χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής στην «Ενωση Νέων Ατλαντιστών».

«Εχετε την τύχη να ζείτε στην ευρω-ατλαντική κοινωνία, η οποία σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια ακολουθεί το δρόμο της ευημερίας», αποφάνθηκε, ενώ υπερασπίστηκε και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην εποχή του ψυχρού πολέμου, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ ήταν η εγγύησή μας έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας».

  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα την επικύρωση της επιλογής του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Χοσέ Μπαρόσο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εύσημα για τη συμμετοχή στις επεμβάσεις (2009-05-15 00:00:00.0)
«Μετεξέλιξη» σε παγκόσμιο χωροφύλακα (2006-11-24 00:00:00.0)
«Πρόθυμη σύμμαχος» η ελληνική κυβέρνηση (2006-07-07 00:00:00.0)
Συνεταίρους για νέους πολέμους ψάχνει ο Μπους (2005-02-22 00:00:00.0)
«Φουλάρει» η μηχανή του θανάτου (2004-06-29 00:00:00.0)
Νεοταξικές αποστολές για τη «μηχανή του θανάτου» (2004-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ