Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βάκχες» αλά ιταλικά και «Ιππόλυτος»

Από το 1973 ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Luca Ronconi μελετά τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, και πλέον έτοιμος καταθέτει την τρίτη και πιο ώριμη σκηνοθετική εκδοχή του, σε μια παράσταση που ανεβαίνει στην Επίδαυρο, Παρασκευή και Σάββατο, από το Piccolo Teatro του Μιλάνου.

Πιστός στο κείμενο, ο Ronconi προσπαθεί να δώσει μια κατανοητή προσέγγιση του έργου, χωρίς όμως να σταθεί εμπόδιο στα πολυεπίπεδα νοήματά του. Στο «προφητικό» αριστούργημα του Ευριπίδη, ο Διόνυσος κηρύσσει απεγνωσμένα την επιστροφή στη φύση και την κρίση της πόλης, σε μια εποχή που η γη οδηγείται από τον άνθρωπο στην καταστροφή της. H Θήβα βρίσκεται σε αναταραχή. Ο Διόνυσος έχει φθάσει από τη μακρινή Λυδία ακολουθούμενος από το χορό των Βακχών, με την πρόθεση να επιβάλει ποινή στην πόλη επειδή ο Πενθέας, βασιλιάς της Θήβας, δεν επιτρέπει τη λατρεία του. Ο Διόνυσος καθιστά τις γυναίκες της Θήβας σε κατάσταση μανίας και φέρνει τον Πενθέα στο σημείο να μεταμφιεστεί σε γυναίκα και να παρακολουθήσει στο φαράγγι του Κιθαιρώνα τις παγανιστικές τελετές των Βακχών. Αυτές, όμως, με αρχηγό τη μητέρα του, Αγαύη, τον ανακαλύπτουν και τον κομματιάζουν. Η Αγαύη, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, φέρνει το κεφάλι του γιου της στην πόλη. Μόλις βγει από την κατάσταση μανίας, ο πόνος της είναι οδυνηρός. Ο Διόνυσος, όμως, έχει εκπληρώσει την επιβολή της ποινής.

«Ιππόλυτος» από το Εθνικό Θέατρο
«Ιππόλυτος» από το Εθνικό Θέατρο
Παίζουν: Riccardo Bini, Giovanni Crippa, Massimo Popolizio, Galatea Ranzi, Luciano Roman κ.ά.

Στις 11 Ιούλη 2004 κλείνουν ακριβώς πενήντα χρόνια από τότε που το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Δημήτριου Σάρρου, σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Ελσα Βεργή.

Το Εθνικό Θέατρο, τιμώντας αυτήν την επέτειο, διατηρεί τη μουσική που έγραψε για την παράσταση ο κορυφαίος Ελληνας μουσουργός Δημήτρης Μητρόπουλος και παρουσιάζει το έργο σε νέα μετάφραση του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η χορογραφία της Ερσης Πήττα, η μουσική Διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στις 9 και 10 Ιούλη στην Επίδαυρο, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα του 428 π.Χ. και ο πλήρης τίτλος του είναι «Ιππόλυτος στεφανηφόρος ή στεφανίας» και βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην Τροιζήνα. Η θεά Αφροδίτη προλογίζει το έργο και δηλώνει την επιθυμία της να εκδικηθεί τον Ιππόλυτο, ο οποίος έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη λατρεία της Αρτεμης και περιφρονεί την εξουσία της θεάς του έρωτα. Η Αφροδίτη εμπλέκει στην ιστορία τη μητριά του Ιππόλυτου, τη Φαίδρα, η οποία ερωτεύεται τον πρόγονό της, κάτι που αποτελεί το όχημα για την εκδίκηση της θεάς. Οταν παρουσιάζεται στη σκηνή η Φαίδρα βοηθούμενη από τις γυναίκες της συνοδείας και την παραμάνα της, εκδηλώνει αφόρητη ψυχική δυσφορία. Η παραμάνα, σε μια στιγμή αδυναμίας της βασίλισσας καταφέρνει να αποσπάσει το ερωτικό της μυστικό. Η Φαίδρα συναισθάνεται την καταισχύνη του άνομου έρωτά της, και λέει ότι είναι αποφασισμένη να αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις, προτιμώντας το θάνατο από το να κηλιδώσει την τιμή του βασιλικού οίκου και των παιδιών της.

Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Τσιδίμης, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρίνα Ξένου, Χρήστος Πάρλας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριάνθη Σοντάκη. Κορυφαίες: Πένυ Παπουτσή, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Θάλεια Αργυρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ