Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ερευνα για προγράμματα της ΕΕ

Για «ενδείξεις παρατυπιών» σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΠΕΑΕΚ) κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο των ελέγχων στα έργα που υλοποιούνται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, στο όνομα της «διαφάνειας» και του «δημοσίου συμφέροντος», που επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση, η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ διερευνά συνολικά 1.239 εγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού κόστους 1.533 ευρώ. Οι νομικές δεσμεύσεις των ενταγμένων έργων ανέρχονται σε 1.273 εκατομμύρια ευρώ (51% του συνολικού προϋπολογισμού), ενώ η μέχρι στιγμής απορροφητικότητα ανέρχεται σε 779 ευρώ (31% του συνολικού προϋπολογισμού).

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν σταλεί ελεγκτικά κλιμάκια στους χώρους υλοποίησης των έργων, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες και ενδεικτικά αναφέρονται το πρόγραμμα εκπαίδευσης Τσιγγανόπαιδων, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Πατρών όπου διατάχθηκε η αναστολή της χρηματοδότησης, καθώς και το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής.

Πάντως, η λογική της «μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που επενδύονται στην Παιδεία», την οποία επικαλέστηκε χτες, σε δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας, δε δίνει τη λύση στη μιζέρια, στην υποχρηματοδότηση και την ολοένα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως τα κοινοτικά προγράμματα είναι προσανατολισμένα στο εκπαιδευτικό μοντέλο και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ