Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων στην «πρώτη» του Σαντάμ στο δικαστήριο

Συντρίμμια μετά από την επίθεση με αεροπλάνο στη Φαλούτζα

Associated Press

Συντρίμμια μετά από την επίθεση με αεροπλάνο στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ενώ οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι μάχες κλιμακώνονταν σε διάφορα σημεία της χώρας, ο Σαντάμ Χουσεΐν και έντεκα ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος του παρουσιάστηκαν, χτες, για πρώτη φορά ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που στήθηκε από την κατοχική διοίκηση.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε Πρόεδρος της Ιρακινής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε «θέατρο» την όλη διαδικασία και «πραγματικό εγκληματία τον Πρόεδρο Μπους».

Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης αρνήθηκε να υπογράφει τα νομικά έγγραφα στα οποία απαριθμούνταν οι καταγγελίες εναντίον του, τονίζοντας ότι την επόμενη φορά που θα τον καλέσουν να υπογράψει θα πρέπει να είναι παρόντες και οι συνήγοροί του. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι πρώην αξιωματούχοι του είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Μπαράζ επιθέσεων

Την ίδια στιγμή η Βαγδάτη συγκλονιζόταν από βομβιστικές επιθέσεις στη συνοικία Γιαρμούκ και στην Αμαρίγια. Στην πρώτη σκοτώθηκαν οι δύο φρουροί ανώτατου αξιωματούχου του ιρακινού υπουργείου Οικονομικών και στη δεύτερη αρκετοί πολίτες, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός τους.

Στη Σαμάρα, μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών, αμέσως μετά την παράδοση της πόλης στην ιρακινή αστυνομία από τις κατοχικές δυνάμεις. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί φρουροί. Στην περιοχή αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης σε μάχες.

Στη Μοσούλη, ρουκέτες έπληξαν το κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί. Νωρίτερα, στην ίδια πόλη, από έκρηξη που σημειώθηκε ενώ περνούσε αυτοκινητοπομπή των κατοχικών δυνάμεων σκοτώθηκε 1 στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους.

Στη Φαλούτζα, αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν σπίτι που θεωρούσαν ότι είναι κρησφύγετο του καταζητούμενου αλ Ζαρκάουι και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ενόπλους Ιρακινούς μαχητές που βρίσκονται στην πόλη. Μέχρι το απόγευμα, είχαν αναφερθεί 7 νεκροί και 17 τραυματίες Ιρακινοί, χωρίς να αναφέρονται απώλειες από την πλευρά των κατοχικών δυνάμεων. Τέλος, άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

Στο περιθώριο αυτών των επιθέσεων και της εμφάνισης Χουσεΐν στο δικαστήριο, έγινε, χτες, η αντικατάσταση του στρατηγού Ρικάρντο Σάντσες από τον στρατηγό Τζορτζ Κέισι, στην ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων. Επίσης, χτες, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», έρευνα του Στρατιωτικού Κέντρου Ερευνών, Ουόλτερ Ριντ, σύμφωνα με την οποία 1 στους 5 Αμερικανούς στρατιώτες που επιστρέφουν από το Ιράκ παρουσιάζουν μέτριας έντασης ή σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, αλλά ελάχιστοι από αυτούς έχουν ζητήσει βοήθεια. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι πρόωρα και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ