Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
10ο Συνέδριο ΚΚΡΟ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κρίνει ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΚΡΟ

Η όξυνση της εσωκομματικής διαπάλης στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εκδηλώθηκε και κατά τη διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. Ετσι το Σάββατο 3 Ιούλη πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα δύο «παράλληλα» Συνέδρια του ΚΚΡΟ.

Το Συνέδριο με επικεφαλής τον Ζιουγκάνοφ

Στην αίθουσα «Ισμαϊλόφσκι» πραγματοποιήθηκε το 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ υπό την αρχηγία του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, σε αυτό συμμετείχαν 251 αντιπρόσωποι από τους 317 που είχαν εκλεγεί.

Την εισήγηση έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκ. Ζιουγκάνοφ, υπό το φως φακών, αφού αμέσως μετά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διακοπή ρεύματος, που κράτησε έως τις εκλογές της νέας ηγεσίας.

Στο Συνέδριο προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ΚΚ από τις πρώην Δημοκρατίες ΕΣΣΔ. Το λόγο πήραν 14 αντιπρόσωποι, καθώς επίσης ο Β. Κουπτσόφ, Α' αντιπρόεδρος της ΚΕ και ο Ι. Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ. Επίσης ο λόγος δόθηκε τόσο στον Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας όσο και στον Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Ο τελευταίος είπε πως το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ κάθε άλλο παρά χαίρεται για τις συγκεκριμένες δυσκολίες του ΚΚΡΟ, καλώντας τους αντιπροσώπους να μη μείνουν στο επίπεδο των «προσώπων» ή των «μηχανορραφιών του Κρεμλίνου», αλλά να εξετάσουν τη 10χρονη πολιτική πρακτική του ΚΚΡΟ που οδήγησε σε αυτά, τα καθόλου ευχάριστα, αποτελέσματα.

Το Συνέδριο κράτησε μια μέρα και ψήφισε μια σειρά αποφάσεων που αφορούν τα καθήκοντα του ΚΚΡΟ στις σημερινές κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες της Ρωσίας.

Διέγραψε από τις γραμμές του ΚΚΡΟ τον κυβερνήτη της περιοχής του Ιβάνοβο, Β. Τίχονοφ. Να σημειωθεί ότι στις παραμονές του συνεδρίου η Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (ΚΕΕ) είχε διαγράψει από τις γραμμές του ΚΚΡΟ τον Λ. Ιβάντσενκο, αντιπρόεδρο του ΚΚΡΟ, και τους Σ. Ποτάποφ και Τ. Αστραχάνκινα, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ.

Το Συνέδριο εξέλεξε νέα ΚΕ με 127 τακτικά και 69 αναπληρωματικά μέλη, όπως και 34μελή ΚΕΕ.

Πρόεδρος της ΚΕ επανεκλέχτηκε, με μυστική ψηφοφορία, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ (με 32 ψήφους κατά), ενώ Πρόεδρος της ΚΕΕ επανεκλέχτηκε ο Β. Νικίτιν. Η νέα ΚΕ εξέλεξε επίσης Προεδρείο και Γραμματεία της ΚΕ. Ο Ι. Μέλνικοφ εκλέχτηκε Α' αντιπρόεδρος της ΚΕ, ενώ ο Β. Κάσιν, αντιπρόεδρος της ΚΕ.

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια των εργασιών είχαν προσκληθεί και παραβρίσκονταν εκπρόσωποι των ρωσικών ΜΜΕ.

Το «παράλληλο» Συνέδριο, με επικεφαλής τον Β. Τίχονοφ

Το Συνέδριο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ηγετικής ομάδας που «αποκολλήθηκε» από την Πέμπτη, (καθαιρώντας τον Γκ. Ζιουγκάνοφ κι εκλέγοντας προσωρινό Πρόεδρο τον Β. Τίχονοφ και αντιπρόεδρο τον Σ. Ποτάποφ), πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, σε μέρος όμως που παρέμεινε μυστικό από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Σ. Ποτάποφ, σ' αυτό πήραν μέρος 171 αντιπρόσωποι από τους 273 εκλεγμένους. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως αυτό το Συνέδριο έγινε σε αίθουσα συνεδρίων ποταμόπλοιου, που έπλεε στον ποταμό Μόσχοβα.

Το συγκεκριμένο Συνέδριο εξέλεξε ΚΕ από 103 μέλη και Πρόεδρο του κόμματος τον Β. Τίχονοφ, κυβερνήτη της περιοχής του Ιβάνοβο και αντιπρόεδρο τον Σ. Ποτάποφ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ (κρίνοντας από όσους δεν παραβρέθηκαν στο Συνέδριο του «Ισμαϊλόφσκι»), σε αυτό το «παράλληλο» Συνέδριο πήραν μέρος περίπου 35 πρώτοι γραμματείς περιοχών του κόμματος (από τους 89) και 7-8 βουλευτές του ΚΚΡΟ (από τους 52).

Εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης

Οπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, στα δύο Συνέδρια παραβρίσκονταν εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας, όπως προβλέπει ο αντιδημοκρατικός νόμος για τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας. Είναι και αυτό μέρος της δήθεν ελευθερίας των λαών της Ρωσίας του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας. Να παρακολουθεί, να ελέγχει και στο τέλος να «επιλύει» εσωκομματικά ζητήματα, καθορίζοντας ουσιαστικά και επιβάλλοντας τη θέληση της κυρίαρχης τάξης σε εθελοντικές ενώσεις, όπως τα κόμματα. Οπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι εκπρόσωποί του ήταν και στα δύο Συνέδρια. Εκπρόσωπός του είπε στο πρακτορείο ειδήσεων πως θα αναμένουν τα ντοκουμέντα των δύο Συνεδρίων και σε διάστημα ενός μήνα, όπως προβλέπει ο ρωσικός νόμος, θα είναι σε θέση να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για το ποιος τελικά εκπροσωπεί το ΚΚΡΟ, προσθέτοντας «πως ως τα σήμερα δεν υπήρξε ανάλογη περίπτωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ