Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αξονας πάλης με 6 καυτά ζητήματα

Περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που παρέδωσε χτες στον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Τα σοβαρά προβλήματα των αναπήρων και των οικογενειών τους τοποθετεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο επίκεντρο της δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Χτες η ΣΕΑΑΝ είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο και του παρέδωσε υπόμνημα, το οποίο επικεντρώνεται στα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει στο υπόμνημα σε εύλογο χρονικό διάστημα και είπε στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ ότι άμεσα η κυβέρνηση σχεδιάζει την Κάρτα Αναπηρίας, η οποία εκτός απ' την πιστοποίηση της αναπηρίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη μετακίνηση ή στις καθημερινές συναλλαγές όπως μια συνηθισμένη ηλεκτρονική κάρτα.

Η Κάρτα Αναπηρίας υπήρξε επαναλαμβανόμενη υπόσχεση απ' τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ υπήρξαν και πιλοτικές εφαρμογές, αλλά τελικά όμως δεν υλοποιήθηκε.

Στην αρχή του υπομνήματος η ΣΕΑΑΝ ξεκαθαρίζει ότι «ανεπιφύλακτα τάσσεται υπέρ ενός Δημόσιου, Δωρεάν για όλους Συστήματος υγείας Πρόνοιας, υψηλού επιπέδου που να ενσωματώνει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής» και τονίζει: «Θεωρούμε ότι σ' αυτούς τους τομείς και επιπρόσθετα και της Ειδικής Αγωγής, πρέπει να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση, αλλά και η λεγόμενη φιλανθρωπική, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απέχει από την επιχειρηματική».

Για τα ιδρύματα των βαριά και πολλαπλά ανάπηρων η ΣΕΑΑΝ ζητά όλα τα ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και η χρηματοδότησή τους να είναι 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφερόμενη στα προβλήματα της Ιατρικής της Αποκατάστασης η ΣΕΑΑΝ ζητά την αναβάθμιση των υπαρχόντων κέντρων αποκατάστασης, καθώς και την ίδρυση πλήρους δικτύου δημόσιων κέντρων αποκατάστασης σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης με ένα τέτοιο κέντρο σε κάθε περιφέρεια, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.

Την μετατροπή όλων των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη και επέκτασή της σε όσους δεν παίρνουν ζητά η ΣΕΑΑΝ. Η κοινωνική σύνταξη θα καλύπτεται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και δε θα πρέπει να είναι κατώτερη των 600 ευρώ για εργαζόμενους και συνταξιούχους και των 1.000 ευρώ για ανασφάλιστους, άνεργους και ανίκανους προς εργασία. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται για τις βαρύτερες αναπηρίες.

Οσον αφορά στα αναπηρικά τεχνικά βοηθήματα και θεραπείες, η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και όλες τις απαραίτητες θεραπείες και δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων σε όλους τους ανάπηρους.

Για τις σχολές των τυφλών, των κωφών, των παιδιών με νοητική στέρηση κλπ. η ΣΕΑΑΝ ζητά απ' την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πρωτίστως για τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις. Τέλος, αναφερόμενη στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΣΕΑΑΝ σημειώνει ότι οι αναπηρικές οργανώσεις είναι οι μοναδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε διέπονται από κάποιο θεσμικό πλαίσιο και ζητά τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου ανάλογο του 1264/82 που να εκκαθαρίζει τις αναπηρικές οργανώσεις από τους ανάπηρους - «μαϊμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ