Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητούν τρόπους αντίδρασης στην προωθούμενη ευρωδιχοτόμηση

Τρόπους αντίδρασης αναζητά η Λευκωσία απέναντι στην πρόθεση της Κομισιόν να ξεκινήσει εμπόριο απ' ευθείας με τα Κατεχόμενα, ανοίγοντας όλα τα λιμάνια τους και παρακάμπτοντας τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, το ψευδοκράτος να στηριχτεί με 259 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοτικό ταμείο, τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με την οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο «τα όποια μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης και όχι να δημιουργούν περαιτέρω χωριστικές τάσεις». Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε δυσαρέσκεια και λύπη για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κομισιόν, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον αμερικανικοβρετανικό παράγοντα για αυτή την εξέλιξη. Υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καμία αντίρρηση στην οικονομικοκοινωνική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε: «Εκεί που ενοχλούμαστε πραγματικά είναι ο παραγκωνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γίνεται, είμαι σίγουρος, με πίεση των Αγγλων και των Αμερικανών».

Πάντως, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει η Βρετανία για να προχωρήσει προς τα μπρος η διαδικασία στο Κυπριακό. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της χώρας του είναι βασισμένη πάνω σε δύο αρχές, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη μη αναγνώριση χωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Για την απόφαση της Κομισιόν μίλησε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Δήλωσε ότι η απόφαση «αποδεικνύει ότι το κίνητρο είναι καθαρά πολιτικό», προσθέτοντας ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αποδέχτηκε αυτό το γεγονός. Διευκρίνισε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα «είναι μια ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων για καθαρά πολιτικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφραζε την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις της Κομισιόν. Με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αγκυρα μιλά για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι για να τεθεί σε εφαρμογή ο προτεινόμενος Κανονισμός, θα πρέπει το σχέδιο να επικυρωθεί από τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων δικαιώνουν την πολιτική της Τουρκίας, εκτιμά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι στο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν υπάρχουν αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του κανονισμού εμπορίου (2007-02-23 00:00:00.0)
«Αμερικανοκίνητη» αδιαλλαξία από τον Ταλάτ (2005-05-07 00:00:00.0)
Ετοιμο προς υπογραφή το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση (2005-02-04 00:00:00.0)
Διαπραγμάτευση μόνο υπό τον ΟΗΕ (2005-02-02 00:00:00.0)
Βλέποντας και κάνοντας (2004-10-08 00:00:00.0)
Προικοδοτείται και εμπορεύεται (2004-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ